НБУ має намір рятувати гривню

Середа, 8 жовтня 2008, 09:45
 

Падіння курсу гривні на міжбанківському валютному ринку є тимчасовим явищем і викликано панікою серед нерезидентів, які через кризу на міжнародних фінансових ринках вирішили вивести капітали з України.

Так вважає заступник голови Національного банку України Олександр Савченко, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Пройде певний час, кілька днів, можливо, тижнів, і курс НБУ й фактичний курс практично не відрізнятимуть", - сказав він у прямому ефірі "5 каналу".

Савченко відзначив, що Нацбанк готовий піти на інтервенції для стабілізації ситуації на ринку. За його словами, вже найближчим часом курс гривні на міжбанківському ринку повинен повернутися до позначки близько 5 грн./дол.

Реклама:

Як повідомлялося, поновлення Нацбанком найближчим часом інтервенцій у вівторок спрогнозував голова ради НБУ Петро Порошенко. "Не виключено, що якщо така тенденція буде тривати, Нацбанк вийде з інтервенціями найближчим часом", - сказав він.

На його думку, курс 5,35 грн./дол., що диктується ринком в останні дні, не відповідає поточній ситуації в українській економіці. Рада НБУ на засіданні у вівторок рекомендувала правлінню Нацбанку зблизити ринковий курс з офіційним, відзначив Порошенко.

Говорячи про ситуацію на наявному валютному ринку, голова ради також повідомив, що Нацбанк знову може ввести обмеження на маржу між курсом продажу й покупки, щоб не дати можливість спекулянтам розгойдати ситуацію на ринку.

Як повідомлялося, курс гривні на міжбанку у вівторок знизився до 5,55-5,6 грн./дол., а на наявному ринку курс продажу гривні опустився ще нижче - до 5,7-5,9 грн./дол., хоча курс покупки поки не перевищує 5,3 грн./дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: