"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Надрукували купюру номіналом в нуль доларів

Понеділок, 6 жовтня 2008, 14:16

Купюра номіналом нуль доларів віддрукована у Нью-Йорку у відповідь на кризу, що охопила Wall Street. Нову банкноту випустило не казначейство США, а відома американська художниця і дизайнер  Лаура Джілберт, розчарована падінням "зеленого", колись найнепорушнішої валюти світу, повідомляє агенство "УНІАН".

На офіційному сайті художниці повідомляється, що купюра, віддрукована тиражем десять тисяч екземплярів, роздаватиметься безплатно в її галереї на Бродвеї в кінці жовтня на презентації проекту. Основну ж масу "зеро доларів" художниця має намір доставити безпосередньо на Wall Street.

"Нуль доларів" зовні повторюють традиційну однадоларову банкноту, тільки замість одиниці на ній значиться нуль, а на зворотньому боці замість one (один) написане zero. Художній проект Лаури Джілберт збігся з фінансовою кризою, яка, як вважають багато впливових аналітиків, покладе кінець ері американського долара як домінуючої світової валюти.

Варто зазначити, що 23 вересня за підсумками торгової сесії на світових ринках американський долар втратив 2,34% своїй вартості щодо євро: за один євро давали 1,4823 долара. Це найсильніше падіння обмінного курсу американської валюти з осені 2001 року.

Реклама:

А ще раніше, 9 вересня, курс долара на азіатських торгах виріс до річного максимуму до основних світових валют, оскільки інвестори знову повернулися в американський фінансовий сектор після того, як держава вирішила узяти під контроль дві найбільші іпотечні компанії США - Fannie Maе і Freddie Mac.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!