Литва перекриє нафтовий кран в Україну?

Четвер, 30 жовтня 2008, 19:23

Литва може значно знизити поставки нафти в Україну, через падіння попиту. 

"Постачання нафтопродуктів литовською АТ "Мажейкю нафта" до України найближчим часом можуть знизитися на 30-50%  у зв'язку з падінням попиту з боку українських компаній", - заявив голова представництва литовського концерну в Україні Ігор Майстренко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, сьогодні постачання до України обмежуються довгостроковими договорами (терм-контактами), тоді як спотові операції фактично не укладаються.

"За терміновми контактами ми продаємо до України від 30 до 50% спільного об'єму нафтопродуктів, що поставляються, і, ймовірно, цей об'єм в листопаді буде загублений", - сказав Майстренко.

Реклама:

Він вважає, що така ситуація викликана нестабільністю валютного курсу і проблемами з придбанням долара на міжбанківській біржі.

"Декілька наших українських партнерів в жовтні вже погодилося з проханням перейти на розрахунки за паливо в євро, проте литовський концерн відхилював цю пропозицію", - задзначив керівник представництва.

У зв'язку з проблемами, що різко загострилися, на фінансових ринках Східної Европи литовський концерн 30 жовтня звернувся до українських контрагентів із зверненням, в якому акцентував увагу на необхідності суворого дотримання платіжної дисципліни.

Компанія також додатково проінформувала, що  надаючи фінансову гарантію банк повинен мати рейтинг міжнародних рейтингових агентств Standard&Poors, Fitch або Moody's не нижче "ВВ", а для банків, зареєстрованих в Литовській Республіці, цей рейтинг має бути не нижче за "В".

Спільний об'єм імпорту нафтопродуктів виробництва литовського концерну АО "Мажейкю нафта" до України за дев'ять місяців 2008 року склав 360 тис. тон, що на 156 тис. тон, або на 76,5%, більше, ніж за аналогічний період 2007 року. На постачання з Литви доводиться близько 13% балансу бензину А-95 в Україні в поточному році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: