МВФ вбереже Україну від жорсткого падіння

Середа, 29 жовтня 2008, 23:09

Україна може справитися з існуючими економічними викликами, і кредитна підтримка Міжнародного валютного фонду (МВФ) буде сприяти цьому, повідомила керівник місії Фонду Джейла Пазарбашіоглу.

"Виклики, що стоять перед країною великі і серйозні, але з ними можна справитися (...) Замість сценарію жорсткої посадки ми розробляємо сценарій м'якої нормальної керованої посадки", - сказала вона на прес-конференції в середу в Києві.

За її словами, розроблений владою України перелік антикризових заходів є "дуже потужним". "Тому МВФ готовий так швидко зреагувати на це своєю підтримкою", - підкреслила Пазарбашіоглу, повідомляє видання "Українська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, місія МВФ і українська влада 26 жовтня домовилися про кредитну програму stand-by терміном на 24 місяця на суму близько $16,5 млрд для підтримки антикризової програми української влади.

Керівник місії Фонду не стала конкретизувати параметри програми stand-by для України, але повідомила, що стандартними умовами надання кредитів МВФ передбачається 2-3 річний адаптаційний період (без погашення основної суми боргу).

Реклама:

Крім того, за її словами, фінансування від МВФ буде виділятися траншами: певна частина коштів буде доступна для України відразу після ухвалення рішення Радою директорів Фонду, а наступний транш може бути наданий у термін до шести місяців.

При цьому, вона відзначила, що погашення кожного наданого траншу має проходити протягом п'яти років з моменту його виділення: процентна ставка по кредитах Фонду є плаваючою (на 28 жовтня - 3,7%).

Керівник місії Фонду відзначила, що за рахунок коштів МВФ можлива підтримка українських банківських установ і макроекономічної ситуації в країні в цілому. При цьому, керівник місії МВФ повідомила, що Всесвітній банк (ВБ) може взяти участь у цільовій підтримці і захисті уразливих прошарків населення в Україні.

У свою чергу глава Нацбанку Володимир Стельмах відзначив, що кредит МВФ дозволить НБУ інтенсифікувати інтервенції на міжбанку і стабілізувати курсову ситуацію. Однак глава Нацбанку підкреслив, що наступного року проблеми з надходженням валютного виторгу в країну збережуться на тлі рецесії міжнародної економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!