"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Татари хочуть повернутися в "Укртатнафту"

Середа, 29 жовтня 2008, 17:40

Російська ВАТ "Татнєфть" сподівається на повернення контролю над "Укртатнафтою", заявив начальник управління консолідованої фінансової звітності компанії Владлен Воскобойніков.

"Що стосується питання повернення контролю над "Укртатнафтою" - це просто питання часу. Ми плануємо звернутися до міжнародного арбітражного суду. Наші юристи дають високий відсоток з відновлення наших прав на заводі", - сказав він, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що зараз "Татнєфть" не поставляє нафту на "Укртатнафту".

Нагадаємо, Кременчуцький НПЗ в січні-вересні 2008 року переробив 2,1 млн тонн нафтової сировини, що на 55,2% менше, ніж за аналогічний період 2007 року. Об'єм постачань нафти за дев'ять місяців поточного року зменшився на 60,3% - до 1,86 млн тонн, зокрема постачання сировини з Росії за цей період скоротилося на 95,5% - до 0,17 млн тонн.

Реклама:

Російські акціонери до 2007 року контролювали в цілому більше 55% акцій "Укртатнафти" і менеджмент підприємства. Мінземмайна Татарстану належало 28,778%, ВАТ "Татнєфть" - 8,613%, дружнім йому компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія) - 9,96% і 8,336% відповідно.

Українська сторона декілька років оспорювала правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафти" компаніям Seagroup International і Amruz Trading. Фінансова компанія "Укрнафтогаз" як реєстратор "Укртатнафти" в травні 2007 року за рішенням суду передала спірний пакет акцій ЗАТ на зберігання "Нафтогазу України".

Господарський суд Києва рішеннями від 28 травня і 2 червня 2008 року визнав незаконній покупку Seagroup і Amruz 18,296% акцій "Укртатнафти за векселі. Київський апеляційний господарський суд в серпні залишив в силі вирішення першої інстанції, відмовивши іноземним компаніям в задоволенні направлених ними скарг.

Оперативний контроль над Кременчуцьким НПЗ російські акціонери "Укртатнафти" втратили ще в жовтні 2007 року, коли крісло голови правління товариства зайняв Петро Овчаренко, відновлений на посаді керівника підприємства судом.

Кременчуцький НПЗ експлуатує ЗАТ "Укртатнафта", менеджмент якого з жовтня 2007 року контролюють акціонери Приватбанку (Дніпропетровськ). Проектна потужність заводу з переробки сировини складає 18,62 млн тонн на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: