Ющенко пропонує віддати ПІБ "Укрексімбанку"

Вівторок, 28 жовтня 2008, 12:39
 

Проект антикризового законопроекту, внесений до Верховної Ради президентом Віктором Ющенком, передбачає викуп акцій "Промінвестбанку" державним "Укрексімбанком".

Про це йдеться у законопроекті Ющенка, зареєстрованому у парламенті 28 жовтня.

"Законопроект передбачає збільшення статутного капіталу "Укрексімбанку" на 1 мільярд гривень за рахунок держбюджету з метою викупу ним частки акцій "Промінвестбанку", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту за підписом першого заступника глави секретаріату президента Олександра Шлапака.

Законопроект також передбачає створення стабілізаційного фонду у держбюджеті за рахунок приватизації, перевиконання доходної частини бюджету та коштів, залучених від розміщення державних цінних паперів.

Реклама:

Кошти стабфонду передбачається направити у якості кредитів тим банкам і підприємствам, які запозичали кошти у іноземних кредиторів.

Також законопроект Ющенка передбачає збільшення фонду гарантування внесків за рахунок 25% прибутку НБУ, ще фонд отримає право брати кредити в НБУ.

Інша норма законопроекту надає право Мінфіну здійснювати державні внутрішні запозичення в іноземній валюті.

У проекті йдеться про заборону проблемним банкам до 2011 року розподіляти чистий прибуток і виплачувати дивіденди за іншими напрямами, ніж передбачається цим законом.

Також законопроект містить норму, яка окреслює процедуру встановлення тимчасової адміністрації у проблемних банках.

Документ дозволяє уряду позичати у міжнародних фінансових організацій на соціально-економічні проекти до 10 мільярдів гривень у 2008 році.

Також законопроект містить низку інших норм, зокрема, пільги сільському господарству.

За словами джерел "Української правди", цей законопроект, який був внесений від імені Ющенка, був напрацьований під час нічних переговорів у Верховній Раді, у яких брали участь міністр фінансів Віктор Пинзеник, представник президента Олександр Шлапак і спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: