Тимошенко в середу обмежить імпорт?

Вівторок, 28 жовтня 2008, 12:09
 

Щоб зупинити відтік валюти з України, уряд готовий зупинити весь імпорт.

Ввозити до країни дозволять лише стратегічно важливі товари, повідомляє видання "Дело".

У середу Кабінет Міністрів може прийняти рішення про обмеження ввозу до країни багатьох товарів, аж до повної заборони на їхній імпорт.

На таке рішення уряд змушений піти в зв'язку з різким зростанням негативного сальдо торговельного балансу в країні. За три квартали 2008 року воно досягло майже 15 мільярдів доларів, тоді як за весь минулий рік цей показник склав мінус 7,9 мільярда.

Реклама:

Крім того, обмеження зовнішніх закупівель дозволить зняти тиск, що зараз існує з боку імпортерів на курс гривні, тим самим знижуючи його.

Одночасно з рішенням про обмеження імпорту урядом буде введено перелік товарів, що життєво важливі для економіки і громадян країни, але в нас не виробляються. Ця група - так названий критичний імпорт.

"Аналізуються всі питання, що стосуються експортно-імпортних відносин, і в разі потреби ми будемо розглядати це питання (уведення переліку товарів критичного імпорту - ЕП)", - підтверджує міністр економіки Богдан Данилишин.

До нового переліку критичного імпорту, швидше за все, увійдуть нафтопродукти, нафта, газ, лікарські препарати, какао-боби, пальмова олія й інша сировина для харчопрому.

Крім того, до переліку включать устаткування, що не виробляється в Україні.

"Процедура оформлення критичного імпорту має на увазі митні пільги і відсутність ПДВ", - пояснило джерело в Мінекономіки.

Поняття критичного імпорту існувало в Україні протягом довгого часу, але після вступу України до СОТ було скасовано.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: