Долар подешевшає завдяки кредиту МВФ

Вівторок, 28 жовтня 2008, 10:28
 

Кошти МВФ, виділені Україні, не тільки врятують курс гривні від подальшого обвалу, але і зміцнять національну валюту на 50-80 копійок.

16,5 млрд. дол. кредиту від МВФ допоможуть Нацбанку в підтримці курсу гривні й знімуть проблему з величезним корпоративним боргом, пише видання "Дело".

У наступні 14 місяців українським компаніям і банкам необхідно погасити більше 25 мільярдів доларів зовнішніх боргів, більшість з яких пролонгувати або рефінансувати компаніям і банкам навряд чи вдасться.

"Цей кредит дає більше гнучкості НБУ в його політиці з підтримки банків і регулювання валютного курсу. А куди саме підуть ці гроші, залежить від стану нашої банківської системи наступного року", - говорить аналітик інвесткомпанії "Сократ" Михайло Сальників.

Реклама:

"Якщо будуть проблеми, то більшість ресурсів отриманих від МВФ, направиться на підтримку банків через кредитування. Якщо в системі буде усе нормально, тоді основну частину ресурсів він направить на стабілізацію курсу гривні", - додав експерт.

На думку банкірів, кредит від МВФ зміцнить курс гривні з нинішніх "6 і більше" до 5,5 грн. за долар.

"Думаю, що з першим кредитним траншем, наприклад, у 3 мільярди доларів, весь ажіотаж навколо недостачі валюти в Україні буде знято. Курс повернеться до 5,5 гривні за долар, а пізніше він може знизитися і до 5,2", - прогнозує директор департаменту казначейства банку УБРП Віктор Єрасов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: