У Нацбанку обіцяють утримати гривню від обвалу

Вівторок, 28 жовтня 2008, 09:25
 

Наявний обсяг золотовалютних резервів, а також очікувана підтримка з боку міжнародних фінансових організацій дозволить Україні уникнути "обвалу" гривні, вважає голова Ради Нацбанку Петро Порошенко.

"Нацбанк робить усе можливе, щоб обвалу гривні не сталося... Ми обвалу не допустимо", - завірив він на прес-конференції в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому Порошенко зазначив, що сума валютних резервів Нацбанку і можливого фінансування з боку МФО формує для України ресурс в обсязі до 50 млрд. дол.: до кінця року Україна може одержати програми фінансування на загальну суму понад 20 млрд. дол.

"Ми маємо достатньо підстав, щоб із упевненістю дивитися в майбутнє", - підкреслив голова Ради НБУ.

Реклама:

Крім того, він зазначив, що валюта продовжує надходити в Україну і без допомоги МФО: тільки за останній тиждень 400 млн. дол. надійшло в країну для нарощування статутних капіталів українських "дочок" іноземних банків.

У зв'язку з цим він підкреслив, що Нацбанк продовжить підтримувати національну валюту своїми інтервенціями і зробить більш прозорим і простим доступ до них для суб'єктів економіки.

"Курс інтервенцій (Нацбанку) буде наближений до ринкового. Ми будемо зменшувати ринковий... Ми гарантуємо, що середньозважений курс буде нижчим, ніж поточний міжбанківський курс", - сказав він про результат, очікуваний від інтервенцій і нормативних змін НБУ.

За його словами, зближення курсу інтервенцій НБУ і ринкових курсів позитивно сприйняте МВФ, який у листопаді буде розглядати питання про надання Україні фінансування на суму 16,5 млрд. дол.

"Непрозора політика трьох курсів, сьогоднішнім нашим рішенням (Ради НБУ), повинна бути припинена. Доступ до ринку і до інтервенцій НБУ з боку суб'єктів господарювання і банків має бути чесним прозорим і більш дешевим", - додав він.

Разом з тим Порошенко підкреслив, що підтримка курсу гривні винятково за рахунок золотовалютних резервів Нацбанку несе істотні загрози: спочатку жовтня НБУ витратив уже близько 10% таких резервів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: