"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сурогатні гроші - одна з причин світової фінкризи

Вівторок, 28 жовтня 2008, 09:20
 

Спусковим гачком світової кризи стали похідні фінансові інструменти - сурогатні гроші, які глибоко проникли в усі пори фінансової системи.

Про це повідомляє віце-президент Російського союзу промисловців і підприємців Ігор Юргенс.

Йдеться про особливий вид цінних паперів - деривативи. Вони пов`язані із звичайними цінними паперами і, по суті, є віртуальними грошима. Сьогодні їх випущено стільки, що ніхто в світі не може точно порахувати, скільки таких сурогатів блукають планетою.

Експерти оцінюють, що на світовому ринку деривативів у 600 трильйонів доларів, зазначає Юргенс, при тому, що торік весь світовий валовий внутрішній продукт (вартість проведених товарів і послуг) був удесятеро менше - 58 трильйонів доларів.

Реклама:

 За прогнозами, в 2008 році ВВП країн Євросоюзу складе приблизно 19 трильйонів доларів, а США - більше 14 трильйонів доларів, повідомляє агентство "Уніан".

"Саме деривативи, що пов`язані з американськими іпотечними облігаціями, здетонували нинішню світову фінансову кризу... Банки США дали громадянам іпотечні кредити, під них "випустили" похідні папери. І віртуальні гроші, які продавали і перепродували, пішли гуляти світом", - зазначається в статті.

"Існує ще безліч видів таких похідних цінних паперів. І ніхто не знає, де може виникнути нова проблема неплатежів і якої фінансової установи", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: