Порошенко попереджає, що люди остаточно злякаються банків

Понеділок, 27 жовтня 2008, 11:05
 

Довіра до банків України підірвана непрофесійними діями влади, і затягування з відміною мораторію на дострокове вилучення депозитів може посилити ситуацію, вважає голова Ради Нацбанку Петро Порошенко.

"Знищили цю довіру непрофесійними діями влади за 2-3 місяці... Захід щодо заморожування депозитів не може бути тривалим", - сказав він в ефірі телеканалу "Україна" в п'ятницю ввечері, передає "Українська правда".

За його даними, в жовтні відтік депозитів з банківської системи склав 20 млрд грн. "Лише з початку жовтня 20 млрд грн вилучено з банківської системи, тому що людей налякали", - пояснив він.

Голова Ради НБУ підкреслив, що для поліпшення ситуації потрібні рішучі дії: доцільно підвищити гарантії по внесках у банках, обмежити імпорт на один рік, залучити кредит від Міжнародного валютного фонду.

Реклама:

Крім того, за його словами, необхідно встановити державний контроль над Промінвестбанком: для цієї мети з держбюджету доцільно виділити 1 млрд грн і підтримати його кредитами рефінансування Нацбанку.

Щодо курсової ситуації, Порошенко відзначив, що підтримка національної валюти виключно за рахунок продажу валютних резервів несе істотні загрози. "Ми не можемо курс тримати виключно золотовалютними резервами", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!