"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

S&P погіршило прогноз рейтингу "Газпрому"

П'ятниця, 24 жовтня 2008, 17:57
 

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) змінило прогноз рейтингу ВАТ "Газпром" на "негативний" із "стабільного" після аналогічної зміни прогнозу суверенного рейтингу Росії.

Як повідомляється в прес-релізі агентства, кредитний рейтинг компанії підтверджений на нинішньому рівні - "ВВВ", пише агентство "Інтерфакс Україна".

"Перегляд прогнозу відображає думку Standard & Poor's щодо того, що можливість російського уряду надати надзвичайну фінансову підтримку "Газпрому" трохи зменшується, а імовірність того, що російський уряд буде вимагати від найбільших компаній надання підтримки іншим структурам, збільшується", - відзначила кредитний аналітик агентства Олена Ананькіна.

"Така стратегічно важлива для держави компанія, як "Газпром", повинна ввійти в число найбільш ймовірних одержувачів державної підтримки в разі потреби", - говориться в прес-релізі агентства

Реклама:

"Політика російського уряду стає більш інтервенціоністською. Нещодавні зміни нормативної бази, що чітко визначають механізми державної підтримки корпоративного сектору, можуть зменшити розходження між кредитоспроможністю суверенного уряду і найбільших організацій, пов'язаних з державою. Однак, у відношенні рейтингу "Газпрому" Standard & Poor's зберігає підхід "знизу нагору": ми виходимо з власних характеристик кредитоспроможності компанії і додаємо дві позначки з урахуванням можливої надзвичайної підтримки з боку держави", - відзначається в повідомленні.

"Власна кредитоспроможність "Газпрому" залишилася на рівні "ВВ+", незважаючи на високий рівень боргу, що зберігається, і масштабну програму капітальних витрат. "Газпром" має задовільний бізнес-профіль, величезні доведені запаси, значний обсяг видобутку, вертикальну інтеграцію і велику частку на європейському ринку; ці фактори нейтралізуються агресивним фінансовим профілем", -  говориться в прес-релізі.

"В оцінці власних характеристик кредитоспроможності враховуються як позитивні, так і негативні аспекти взаємодії "Газпрому" з державою (якій належить 50,002% акцій компанії), зокрема, привілейований доступ до нових можливостей розвитку бізнесу, сильні переговорні позиції, а також як і раніше низькі (хоча і зростаючі) внутрішні ціни на газ й амбіційне прагнення до придбання активів", - відзначають у S&P.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: