"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз України" і "Газпром" домовилися

П'ятниця, 24 жовтня 2008, 10:42
 

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" і російський газовий монополіст компанія "Газпром" домовилися про перехід на ринкові ціни на газ до 2012 року.

Про це йдеться в опублікованій на сайті тижневика "Зеркало недели" копії угоди про принципи довгострокового співробітництва в газовій сфері між компаніями, повідомляє агентство "Українські новини". 

Зазначеним документом погоджується перелік заходів, необхідних для реалізації переходу на прямі відносини між компаніями.

Зокрема, заборгованість "Нафтогазу України" перед компанією "РосУкрЕнерго" за поставлений природний газ переводиться на "Газпром".

Реклама:

Сторони домовилися до 1 листопада підписати довгостроковий контракт на поставку газу.

При цьому перехід на ринкові ціни на газ буде відбуватися протягом 3 років (до 2012 року).

До 1 листопада також сторони зобов'язуються підписати довгостроковий контракт щодо транзиту газу через Україну.

При цьому розмір транзитної ставки визначається на рівні 2008 року й буде корелюватися з понижувальним коефіцієнтом на ціну 6,4 млрд. куб. м природного газу, необхідного для функціонування газотранспортної системи "Нафтогазу України".

При цьому українська сторона гарантує надійний і безперебійний транзит російського газу щорічно на рівні 2008 року, але не менше ніж 120 млрд. куб. м у рік.

Сторони також домовилися укласти до 30 жовтня контракт на поставку в листопаді-грудні середньо- і центральноазіатського газу в Україну за ціною 179,5 доларів за 1 тис. куб. м.

Зазначеним документом "Нафтогаз" зобов'язується підписати довгостроковий контракт на поставку газу з дочірнім підприємством "Газпрому" - "Газпром збут Україна" для його подальшої реалізації промисловим споживачам в обсязі 7,5 млрд. куб. м.

Крім того, українська компанія буде сприяти одержанню "Газпром збут Україна" ліцензії на поставку газу промисловим споживачам обсягом не менше 7,5 млрд. куб. м і терміном дії рівним терміну дії контракту купівлі-продажу газу між "Газпромом" і "Нафтогазом України".

Як повідомляло агентство, Кабінет Міністрів має намір укласти довгострокову угоду з російською стороною щодо поставок природного газу до кінця жовтня.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: