"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціна на нафту змінила напрямок

Четвер, 23 жовтня 2008, 19:29
 

Ціна на нафту підвищується в четвер після падіння до мінімального рівня за останні 16 місяців через можливе скорочення видобутку країнами-членами ОПЕК.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

ОПЕК проведе в п'ятницю засідання, на якому, як прогнозують аналітики, буде прийняте рішення про скорочення видобутку нафти на 1 млн. барелей на добу.

Заяви міністрів країн, що входять до організації, сприяють збільшенню думок на ринку щодо зменшення видобутку. Міністр нафтової промисловості Ірану Голамхуссейн Нозарі заявив, що ОПЕК повинна зменшити обсяг видобутку на 2 млн. барелей на добу, щоб стримати значне падіння ціни останнім часом.

Реклама:

Президент ОПЕК і міністр нафти Алжиру Шакіб Хеліл відзначив, що квоти на видобуток нафти, швидше за все, будуть зменшені, а ціна на рівні 60-90 дол. за барель не призведе до поглиблення економічного спаду.

"Безперечно, ми бачимо надлишкові постачання, а також надлишок запасів нафти на ринку, - відзначив Хеліл. - Ми спостерігаємо рецесію і скорочення попиту".

"ОПЕК необхідно скоротити видобуток, щоб відновити рівноважну вартість нафти після відходу з ринку спекулянтів, які спровокували значне падіння ціни", - додав він.  

Міністр нафти Венесуели Рафаель Рамірес заявив про необхідність негайного і значного скорочення видобутку.

У той же час міністр нафти Саудівської Аравії Алі Аль-Наїмі відмовився підтримати думку інвесторів про те, що ОПЕК прийме рішення про скорочення видобутку на майбутньому засіданні.

Вартість грудневих ф'ючерсів на WTI на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) до 17:53 за московським часом у четвер склала 67,4 дол. за барель, що на 0,65 дол. вище за підсумкове котирування 22 жовтня. Раніше в ході торгів ціна знижувалася до 65,9 дол. - мінімального рівня з червня 2007 року.

Котирування ф'ючерса на нафту Brent на грудень на лондонській біржі ICE Futures 23 жовтня підвищилася на 0,78 дол. - до 65,3 дол. за барель.

"Якщо ОПЕК у п'ятницю прийме рішення про скорочення видобутку на 1-2 млн. барелей на добу, то ціни повинні зміцнитися і почати зростати в короткостроковій перспективі, - відзначає аналітик Tradition Energy Жені Макджілліан. - У тому випадку, якщо не буде оголошено про серйозне зменшення видобутку, ринок незабаром знову почне рухатися вниз на фоні слабкості економіки".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!