"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прямий міжбанк негативно відіб'ється на валютному ринку

Четвер, 23 жовтня 2008, 18:33
 

Переведення торгів валютою в Україні в режим прямого міжбанківського ринку негативно відіб'ється на валютному сегменті і на банківській системі країни в цілому.

Так вважають компанії-члени Американської торговельної палати в Україні.

"Проблема полягає не тільки в складності системи самої купівлі/продажу. Нацбанк вимагає, щоб усі банки, що торгують між собою іноземною валютою, мали встановлені міжбанківські кредитні лінії для здійснення міжбанківських розрахунків між собою за даними заявами. Установлення таких відносин між усіма банками країни не є можливим", - вказується в прес-релізі палати, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до прес-релізу, у запропонованих Національним банком України (НБУ) умовах спектр застосування Системи підтвердження угод зводиться до співробітництва кожного банку лише з колом кредитно-фінансових установ, з якими у нього установлені відповідні відносини.

Реклама:

Крім того, у прес-релізі відзначено, що введення прямого міжбанку істотно сповільнить процес здійснення операцій по обміну валют і ускладнить купівлю/продаж некруглих сум валюти, або рідко використовуваних в Україні валют (чеська крона, польський злотий, турецька ліра і т.д.).

"Операції істотно сповільняться і банки не зможуть гарантувати своїм клієнтам своєчасне здійснення операцій. Тобто виконання зобов'язань клієнтів в іноземній валюті (у випадку покупки іноземної валюти) або гривні (у випадку продажу іноземної валюти) виявляться під загрозою", - відзначається в прес-релізі.

Очікуване уповільнення роботи валютного міжбанку несе ризики несвоєчасного погашення кредитів в іноземній валюті, як в інтересах українських банків, так і в інтересах іноземних кредиторів, що негативно вплине на стан банківських активів і репутацію українських компаній за рубежем, відзначено в прес-релізі.

Прямий міжбанк планують ввести в Україні з 4 листопада. Новими правилами передбачається, що банки зобов'язані виставляти заявку клієнта на купівлю і/або продаж валюти на прямому міжбанківському валютному ринку винятково в сумі і за курсом, визначені клієнтом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: