"Газпром" знижує ціни на газ для Європи

Середа, 22 жовтня 2008, 19:03
 

"Газпром" очікує зниження середніх цін на газ для Європи в другій половині 2009 року слідом за падінням цін на нафту.

Про це сказав журналістам начальник департаменту зовнішньоекономічної діяльності монополії Станіслав Циганков.

Ціна на газ в експортних контрактах "Газпрому" прив'язана до світових цін на нафту, що знизилися вдвічі до 70 дол. за барель з липневого піка.

Раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер говорив, що ціна на газ для Європи вже перевищила рекордні 500 дол. за 1.000 кубометрів, повідомляє Reuters.

Реклама:

"З урахуванням того, що ціна на газ запізнюється на дев'ять місяців, то з урахуванням того, що відбувається на ринку, середньоєвропейська ціна буде знижуватися десь у другій половині наступного року", - сказав Циганков.

Російський і середньоазіатський газ надходить до Європи по системі газопроводів, і "Газпром" планує побудувати ще один - Південний потік, про що домовляється із країнами-транзитерами.

"Існує до 50 варіантів прокладки маршруту Південного потоку з усіма відгалуженнями. Наприкінці цього - початку наступного року ми оголосимо про терміни реалізації Південного потоку", - сказав Циганков. Він не уточнив, які родовища повинні стати ресурсною базою для газопроводу, сказавши лише, що їй стане "уся єдина система газопостачання".

Монополія також розглядає варіант будівництва газопроводу в Китай за назвою "Алтай", хоча перспективи його реалізації поки невідомі.

"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: