"Газпром" і "Нафтогаз" формалізують нові правила гри

Четвер, 2 жовтня 2008, 10:27

До російсько-українських переговорів у Москві 2 жовтня підготовлені документи, у яких декларуються перехід на прямі постачання газу від "Газпрому" компанії "Нафтогаз України".

В обмін на це, як пише "Комерсант-Україна" у четвер, Україна повинна буде погодитися на перехід до ринкового ціноутворення і визнати борг у розмірі 1,8 млрд. дол.

За інформацією видання, у ході переговорів прем'єрів України і Росії планується розглянути і, можливо, підписати два документи: "Меморандум між урядом Російської Федерації і Кабінетом міністрів України про співпрацю у газовій сфері" і "Угоду про основні умови подальшого розвитку відносин у газовій сфері".

Посилаючись на текст проектів цих документів, газета зазначає, що перший із них - більш загальний. Відповідно до нього, сторони відмовляються від будь-яких газових посередників і переходять на прямі відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом".

Реклама:

Також "Нафтогаз" отримує право реекспорту газу в країни Євросоюзу разом із "Газпромом". Сторони зобов'язуються забезпечувати безперебійні постачання споживачам.

"Така угода дуже вигідна Прем'єр-міністру. По суті, вона характеризує пані Тимошенко як вмілого і сильного переговорника", - говорить член комітету Верховної Ради із ПЕК Олег Зарубінський.

Другий документ містить низку положень, які вигідні лише "Газпрому", відзначає видання.

Відповідно до проекту, сторони повинні будуть установлювати ціни не на договірних, а на ринкових умовах. Для України має бути введений понижуючий коефіцієнт до ціни газу в Європі, що фактично прив'язує її до біржових котирувань нафти.

Крім того, "Нафтогаз" зобов'язується в найкоротший термін розплатитися по всіх боргах, що накопичилися в ході постачань в Україну у 2008 році. Йдеться про погашення сумарного боргу "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго" у розмірі 1,8 млрд. дол. через купівлю прав вимоги боргу в "Газпрому".

НАК "Нафтогаз України" також зобов'язується повернути "Газпрому" 11 млрд куб. м. відібраного з ПСГ, але неоплаченого газу, а у випадку, якщо вона цього не зробить, російський монополіст одержить право недопостачити цей обсяг наступного року.

Спільний реекспорт газу, про який йдеться в проекті меморандуму, насправді є не більш ніж його продажем НАК "Газпромекспорту" на кордоні України.

Проект угоди також передбачає, що "Нафтогаз" зобов'язується сприяти "Газпрому" у купівлі активів на території України і сприяти афілірованій із "Газпромом" "РосУкрЕнерго" у купівлі українських газорозподільних активів (облгазів) і крім цього максимально сприяння "дочці" "Газпрому" - "Газпром збут Україна" - у роботі на внутрішньому ринку у 2009 році.

У прес-службі НАК "Нафтогаз України" підготовлену угода в середу коментувати відмовилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: