Фірташ поборов "Титан"

П'ятниця, 17 жовтня 2008, 16:58

Голоси представників держави і компанії OstChem Дмитра Фірташа в наглядовій раді (НР) ЗАТ "Кримський титан" порівняються. В обмін на це приватний акціонер підприємства пообіцяв розблоковувати роботу НР акціонерного суспільства, пише газета "Экономические известия" .

Вчора відбулися збори акціонерів кримського "Титану", в якому брали участь представники компанії OstChem, якій належить на одну акцію менше 50%. Контрольний пакет ЗАТ належить повністю ДАК "Титан".

Як повідомив голова правління ДАК Андрій Черненко, акціонери прийняли зміни до статуту. Тепер до наглядової ради підприємства обираються не фізособи, а юрособи. Також змінилася кількість представників: якщо раніше від держави до НР входило чотири людини, від компанії OstChem - три, то тепер, згідно із статутом, акціонери матимуть паритетні позиції в даному органі управління - по два представники.

У прес-службі компанії OstChem оцінили дане рішення так: "це перший конструктивний крок. Взаємодія між акціонерами дозволить активніше розвиватися самому підприємству", сказав прес-секретар компанії Олексій Федоров.

У прес-службі Фонду держмайна втрату контролю в НР не порахували серйозною втратою: "Головою наглядової ради все одно буде вибраний представник фонду", - пояснила прес-секретар відомства Ніна Яворськая. За її словами, орган управління не збиратиметься, поки робоча група не виробить узгоджене рішення. Таким чином, вважають у ФДМУ, можна уникнути патової ситуації, коли у обох сторін буде різне бачення з того або іншого питання.

По суті, вчора ФДМУ опосередковано контролюючи 50%+1 акціями кримського "Титану", мав можливість повністю змінити склад органів управління ЗАТ і тим самим стати одноосібним управлінцем підприємства, проте не став цього робити. Поява приватних акціонерів на зборах, завдяки чому був досягнутий кворум, а також досить миролюбна поведінка представників держави свідчить про те, що сторони домовилися про певну послідовність спільних дій.

Найближчими місяцями ГАК Титан і OstChem повинні досягти ясності в питанні виплати дивідендів, який цікавить Фонд держмайна. Оскільки останні чотири роки прибуток ЗАТ "Кримський титан" не розподілялася, то до виплати дивідендів накопичилося в цілому близько 70 млн. грн., з яких на приблизно половину розраховує держава.

З іншого боку, компанію Дмитра Фірташа цікавить продовження оренди збагачувальних комбінатів: Вольногорського ГМК і Іршанського ГОК, що поставляють сировину для титанових підприємств в Україні. Термін оренди витікає у вересні 2009 і в OstChem неодноразово підтверджували зацікавленість в її продовженні. Зафіксувавши ГОК в своєму управлінні на тривалий термін, пан Фірташ не лише забезпечить сировиною "Кримський титан", але і збереже вплив на титанову галузь.

ЗАТ "Кримський титан" створено 31 серпня 2004 року на базі цілісного майнового комплексу ДАК "Титан" (50%+1 акція) і грошових коштів німецької компанії RSJ Erste Beteiligungs GMBH (тепер OstChem Germany GMBH, контролює решту акцій ЗАТ) у розмірі 386 млн грн. Валовий дохід ЗАТ 2007 року склав 1,689 млрд. грн. (1,463 млрд. грн. - 2006), чистий прибуток - 55,9 млн. грн. (39,3 млн. грн. - 2006). "Кримський титан" виробляє діоксид титану, алюмінію сульфат, мінеральні добрива і іншу хімічну продукцію.

Нагадаємо, що в серпні OstChem Holding AG, що входить до групи Дмитра Фірташа, привабив під гарантії уряди Німеччини кредитні засоби біля Commerzbank AG для будівництва нового заводу з виробництва сірчаної кислоти на базі ЗАТ "Кримський Титан". Термін кредитування - 11 років. Об'єм кредиту складе 31 млн. євро при повній вартості проекту в 55 млн. євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: