"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нерівність доходів у світі катастрофічно зростає

П'ятниця, 17 жовтня 2008, 10:03
 

Незважаючи на економічне зростання, що призвело на початку 1990 років до створення мільйонів нових робочих місць, нерівність у доходах в більшості регіонів світу різко зросла.

За оцінками, нинішня глобальна фінансова криза ще більше підсилить цю нерівність. Такі висновки містяться в новому дослідженні експертів Міжнародної організації праці (МОП).

Автори доповіді вважають, що значна частка витрат у зв'язку з фінансовою й економічною кризою ляже на плечі сотень мільйонів тих, хто так і не скористався перевагами недавнього економічного зростання, говориться в прес-релізі МОП.

"Доповідь чітко показує, що з 1990-их років розрив між більш забезпеченими й менш забезпеченими домогосподарствами зріс, - говорить Раймонд Торрес, директор Міжнародного інституту трудових досліджень МОП. - Це результат фінансової глобалізації, а також обмеженої здатності держав здійснювати політику, спрямовану на зміцнення доходів середнього класу й малозабезпечених груп населення. Якщо не почати довгострокові структурні перетворення, ситуація ще більше погіршиться".

Реклама:

Деяка нерівність впливає на економіку більшості країн, говориться в доповіді. "Надмірне зростання нерівності доходів становить небезпеку для суспільства й ефективної економіки", - відзначають автори.

Автори закликають до довгострокових заходів, спрямованих на створення більш збалансованої економіки, у тому числі до здійснення сформульованої МОП концепції гідної праці.

Ця концепція дозволяє координувати економічну, трудову й соціальну політику для розвитку зайнятості, підвищення доходів і їх більш ефективного розподілу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: