"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

КС спіймав уряд на незаконності постанов про держзакупівлі

Четвер, 16 жовтня 2008, 13:39
 

Конституційний Суд визнав невідповідній Конституції постанову Кабінету Міністрів про здійснення закупівель, товарів, робіт і послуг за державні кошти від 28 березня, яким уряд затвердив тимчасове положення про держзакупівлі.

"Визнати такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) постанови Кабінету Міністрів "Про здійснення закупівель, товарів, робіт і послуг за державні кошти" від 28 березня 2008 року № 274, "Про закупівлю послуг, пов'язаних з формуванням інформаційно-телекомунікаційної системи державного реєстру виборців" від 17 квітня 2008 року № 363", - говориться в рішенні суду, яке було оголошено на засіданні в четвер.

Відповідно до рішення КС, правові відносини із встановлення правил конкуренції в сфері держзакупівель повинні регулюватися і визначатися винятково законами, а вони урегульовані підзаконним актом - постановою уряду, передає агентство "Українські новини".

КС вважає, що Рада, прийнявши закон №150-VI, делегувала власні, визначені Основним законом, повноваження із встановлення правил конкуренції в сфері здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти Кабміну.

Реклама:

"Однак, право делегування законодавчої функції парламентом іншому органові влади Конституцією України не передбачене", - говориться в рішенні КС.

Нагадаємо, що наприкінці березня Кабмін затвердив тимчасове положення про проведення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти.

20 березня Рада скасувала закон "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" і доручила уряду затвердити тимчасове положення про держзакупівлі.

Раніше повідомлялося, що Мінекономіки відкрило безкоштовний сайт з держзакупівлі - портал "Державні закупівлі". Його відкриття було обов'язковою умовою для виконання Тимчасового положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за держкошти, прийнятого Кабміном 28 березня.

А 20 травня Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект закону про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: