"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ витратив на кредитування банків 11 млрд. грн.

Середа, 15 жовтня 2008, 11:04
 

За перші 13 днів жовтня НБУ влив у комерційні банки майже 11 мільярдів гривень.

Це на 40% більше, ніж за весь минулий місяць, пише видання "Дело".

Більше 6 мільярдів гривень було видано терміном на один рік. Цього року такими "довгими" ресурсами НБУ балує банки вперше (якщо не вважати фінансових вливань в "Промінвестбанк" наприкінці минулого місяця).

Ще на 4,7 млрд. грн. регулятор допоміг банкам "овернайтами". Для порівняння - за весь вересень банківська система одержала від НБУ всього 2,5 млрд. гривень "нічних" грошей.

Реклама:

Ці кошти потрібні банкам для виконання нормативів ліквідності. Раніше підкріпити баланс можна було на міжбанківському ринку, зайнявши кошти у іншого банку. Зараз же такої можливості практично немає.

"Те, що раніше проходило на міжбанку, тепер все це покривається регулятором", - говорить аналітик "Ренесанс Капітал Україна" Володимир Дінул.

Виявити підвищену активність на ресурсному ринку НБУ вплинуло на недовіру фінансистів один до одного - комерційні банки стали обережніше поводитися на міжбанківському кредитному ринку.

Проте гроші в системі є. Про це свідчить той факт, що банки продовжують купувати депозитні сертифікати НБУ, які використовуються регулятором як інструмент стерилізації надлишкової ліквідності.

За перші 13 днів жовтня Нацбанк у такий спосіб залучив 4,9 млрд. грн. Для порівняння - за весь вересень цей показник склав 8,4 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: