Металурги в розпачі через кризу

Вівторок, 14 жовтня 2008, 12:41
 

Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА) і Українська асоціація підприємств чорної металургії (Укрмет) закликають владу розробити програму виходу металургії із кризи з урахуванням вимог Світової організації торгівлі.

Про це йдеться в спільному повідомленні асоціацій, передає агентство "Українські новини".

Відповідно до повідомлення, повернення на світові ринки китайських експортерів метпродукції в умовах світової фінансової кризи призвело до затоварення складів, зниження обсягів виробництва, позапланового виведення з експлуатації виробничих потужностей, а також до змушених відпусток низки працівників українських метпідприємств.

"Одними з найбільш популярних сьогодні закликів є масові звернення до уряду про необхідність введення в дію нових програм з підтримки й субсидіювання галузі. У цій ситуації галузеві асоціації не можуть не застерегти сторони від необдуманих дій", - сказано у зверненні.

Реклама:

Асоціації закликають підприємства галузі, галузеві об'єднання, наукові організації, профоб'єднання й урядові заклади розробити зважену програму виведення металургійної галузі із кризи з урахуванням зобов'язань, які взяла на себе Україна при вступі до СОТ.

На думку УкрФА й Укрмету, застосування непродуманих заходів для держпідтримки галузі може призвести до застосування проти українських підприємств антидемпінгових заходів.

Це, у свою чергу, призведе до втрати підприємствами ринків збуту, що значно серйозніше в умовах падіння попиту на метпродукцію.

Асоціації зазначають, що в програмі повинні бути вироблені шляхи вирішення найбільш актуальних для галузі проблем, до яких УкрФА й Укрмет відносять недостатню кількість рухомого складу для залізничних перевезень, непрозорість тарифів на залізничні перевезення й ціноутворення на енергоносії, несвоєчасне повернення ПДВ експортерам.

Також асоціації закликають розробити заходи для зняття обмежень з доступу на ринки США, Європи й Росії, для захисту від зростаючого імпорту метпродукції, а також заходи щодо розвитку внутрішнього ринку.

Як повідомляло агентство, на початку жовтня об'єднання металургійних заводів "Металургпром" заявило про критичний стан галузі.

Федерація металургів прогнозує скорочення обсягів виробництва металопродукції на 15% у жовтні порівняно з вереснем.

Федерація металургів, галузеві об'єднання й керівники метпідприємств звернулися до Президента, Прем'єр-міністра й Верховної Ради з проханням вжити заходи щодо виведення галузі з кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: