Світова економіка очікує найгіршої рецесії

Понеділок, 13 жовтня 2008, 19:12
 

У світовій економіці може розпочатися найгірша рецесія з 1983 року.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg і заяви економістів.

Різкий спад темпів економічного зростання цілком можливий з огляду на кредитну кризу, що охопила різні країни, починаючи із США й закінчуючи Сінгапуром, й паніку на світових фінансових ринках.

"Без сумніву, нинішня економічна криза може бути такою же сильною, якою вона була у 80-их роках", - заявив професор економіки університету Каліфорнії в Берклі Бредфорд Делонг, який працював з 1993 до 1995 року в Міністерстві фінансів США.

Реклама:

Основне занепокоєння пов'язане з двома могутніми бастіонами, що грали в останні роки найважливішу роль у світовій економіці: споживчими видатками в США й високими темпами економічного зростання в країнах emerging-markets, які можуть капітулювати через триваючу вже 14 місяців фінансову кризу.

Зростання споживчих видатків у США в другому кварталі припинилося вперше з 1991 року на фоні збільшення безробіття й жорсткості умов кредитування.

У той же час інвестори вивели з інвестиційних фондів emerging markets рекордні 20,5 млрд. дол. у третьому кварталі на побоюваннях, що криза кредитно-грошового ринку підштовхне країни, що розвиваються, до рецесії.

Побоювання, що криза у світовій економіці може бути глибокою і тривалою, нівелюють кроки з порятунку фінансової системи, які вживаються світовими центробанками.

"Це найгірша криза, яку я бачив за свою п'ятидесятирічну кар'єру", - відзначив старший заступник голови ради директорів Citigroup Inc. Вільям Родс.

Згідно з прогнозом аналітиків МВФ, темпи зростання світової економіки 2009 року сповільняться до 3%, що може свідчити про рецесію, відповідно до неформальної шкали, за якою у МВФ визначають її початок. Цього року значення цього показника становить 3,9%, 2007 року воно складало 5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: