"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економіка США знаходиться "в середині похмурого тоннеля"

П'ятниця, 10 жовтня 2008, 13:36

Американська економіка вступила в період рецесії, і дії уряду зараз критично необхідні, щоб стримати негативні наслідки кризи для економіки, вважають економісти, опитані газетою The Wall Street JournaІ, повідомляє агенство "Інтерфакс-Україна" .

"Ми знаходимося в середині дуже похмурого тоннеля, - відзначає Брайан Фабри з BNP Paribas, - щодня фінансова система одержує всі нові і нові удари".

Більшість економістів, опитаних газетою, вважають, що ВВП США знизиться в третьому і четвертому кварталі 2008 року, а також у першому кварталі 2009 року.

Прогнози експертів для цих періодів уперше виявилися негативними. У тому випадку, якщо вони виправдаються, зниження ВВП США протягом трьох кварталів буде першим більш ніж за 50 років.

Реклама:

Ймовірність рецесії в наступних 12 місяців оцінюється інвесторам у 89%, тоді як ще місяць
назад цей показник складав 69%.

Сценарій розвитку економіки є дуже несприятливим для наступного президента США, вважають аналитики. Джон Маккейн або Барак Обама, в залежності від того, хто з них буде обраний на цю посаду, почнуть свою діяльність як президента в момент, коли країна буде знаходитися саме в середині рецесії, навіть якщо кредитна криза почне слабшати.

54% опитаних економістів вважають, що новий президент вже в січні запустить новий план по стимулюванню економіки.

Думки аналітиків розділилися лише щодо того, на яку сферу економіки будуть в основному спрямовані заходи для стимулювання. 13% експертів вважають, що стимули торкнуться в першу чергу дотацій на харчування і допомогу з безробіття, 9% - інфраструктурних проектів, 4% - податкових відшкодувань. 28% опитаних очікує від уряду заходів щодо стимулювання різних сфер економіки.

Відповідаючи на питання, чи буде уряд США розглядати можливість введення нового плану стимулювання економіки, ще в серпні 66% респондентів відповіли негативно, а у вересні - 44%.

"Ще місяць або два тому я не став би говорити про необхідність додаткових заходів щодо стимулювання економічного зростання, - зазначає Девід Вісс із Standard & Poor's Corp. - Я думав, що ми вийдемо з цього стану, перш ніж заходи для стимулювання одержать час на те, щоб якось відбитися на економіці. Зараз я бачу, що це не так".

Жорсткі умови в кредитній сфері поглибили економічний спад. Рівень безробіття у вересні склав 6,1% у порівнянні з 5% у квітні на тлі щомісячної втрати робочих місць економікою США в 2008 році.

Згідно з прогнозом економістів, американська економіка буде втрачати наступними 12 місяцями в середньому по 74 тис. робочих місць на місяць, і до червня безробіття досягне 6,8% - рівня, що останній раз був зафіксований у 1993 році.

Кількість людей, що продовжують одержувати допомогу із безробіття, на тижні, що завершився 28 вересня, збільшилося на 56 тис. - до 3,659 млн. чоловік, у черговий раз, підтвердивши слабкість ринку житла.

З огляду на те, що компаніям все складніше залучати кошти, витрати підприємств, імовірно, будуть і надалі зменшуватися, а скорочення будуть зростати. Споживчі витрати, імовірно, почнуть знижуватися цього року, оскільки населення відчує на собі скорочення робочих місць і зменшення купівельної спроможності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: