МВФ допоможе Східній Європі кредитами

П'ятниця, 10 жовтня 2008, 12:00
 

Міжнародний валютний фонд (МВФ) готовий в екстреному порядку надавати окремим країнам кредити для протистояння кризовим явищам у фінансовій сфері.

Про це  заявив на прес-конференції голова Фонду Доменік Стросс-Кан, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"МВФ здійснюватиме екстрені процедури, щоб швидко реагувати на запити, що стосуються надання  допомоги", - сказав він.

Стросс-кан вважає, що нинішня фінансова криза може бути зупинена тільки за рахунок швидких, рішучих і спільних дій, при цьому рішення на національному рівні тут недостатні. Він заявив, що вся архітектура світової фінансової системи повинна бути змінена виходячи з уроків кризи й глобалізації світової економіки.

Реклама:

2003 року обсяг кредитів Фонду становив 110 млрд. дол., однак у 2008 році на фоні активного зростання світової економіки й зміцнення фінансових систем країн, що розвиваються, знизився усього до 17 млрд. дол.

У Фонду зараз є в розпорядженні сотні мільярдів доларів, сказав Стросс-Кан.

Кредит Фонду першою може одержати Ісландія, яка опинилася на межі банкрутства, після того як її три найбільших банки звалилися, а валюта знецінилася.

У зоні ризику знаходяться також країни Східної Європи з великими платіжними дефіцитами. Так, Естонія має дефіцит платіжного балансу в 16% ВВП при великому обсязі боргів, Болгарія - 25%.

За даними агентства Bloomberg, вартість страховки від дефолта боргів Казахстану зараз така, що припускає ймовірність дефолта на рівні 52% протягом п'яти років.

У 1997-1998 роках, під час азіатської кризи МВФ надала десятки мільярдів доларів низці країн Азії, Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: