Ринок нерухомості України чекає на кризу

Середа, 1 жовтня 2008, 16:07

Ринок  нерухомості  України перебуває в стадії "очікування кризи" заявив генеральний директор девелоперско-будівельної компанії "Фірма "Т.М.М.", віце-президент Української будівельної асоціації (УБА) Микола Толмачов, повідомляє агенство "Інтерфакс-Україна".

"Про це свідчить скорочення в цілому на первинному й вторинному ринках кількості угод по купівлі-продажу нерухомості: кінцеві покупці зайняли вичікувальну позицію", - зазначив спеціаліст.

За словами Толмачова, сьогодні відбувається корекція ринку. В подальшому через складності із залученням фінансування для реалізації проектів нерухомості з ринку підуть дрібні забудовники, що мають в портфелі два-три проекти. І це приведе до зниження фактичної пропозиції на ринку первинної житлової нерухомості.

"Будівельні компанії, реалізація проектів, яких залежить від залучення кредитних коштів, уже сьогодні відчули на собі зниження попиту: багато хто з них змушений зупиняти будівництво. Невеликі компанії, раз заморозивши будівництво, можуть надалі й не відновити роботу з реалізації об'єкта. У подібних умовах імовірно зниження цін на нерухомість такими компаніями – буде спробою залучити кошти для реалізації об'єкта, однак гарантії завершення будівництва незначні", - вважає Микола Толмачов.

Реклама:

Експерт  відзначає, що в сформованій ситуації великі будівельні компанії будуть працювати в умовах  висококонкурентного ринку, де головними перевагами стануть надійність компанії й якість реалізованих об'єктів нерухомості.

"Стабільні позиції великих будівельних компаній не зміняться, особливо це стосується компаній, що здійснюють весь комплекс девелоперських і будівельних  робіт - компаній "замкнутого циклу", які можуть захистити себе від зовнішніх ризиків і управляти собівартістю", - додає він.

 На   думку   Толмачева,  на  ситуацію, що склалася сьогодні на будівельному ринку, вплинув ряд факторів, зокрема,  істотне збільшення  ставок  за  іпотечними кредитахми - до 20-25%,  політична ситуація в країні, інвестиційне навантаження на будівельні компанії по участі в розвитку соціальної й інженерно-транспортної інфраструктури, недолік об'єктивної вичерпної інформації.

Фірма "Т.М.М." - девелоперсько-будівельна компанія, що працює на

ринку України з 1994 року. Основним видом її діяльності є будівництво житлових комплексів "під ключ", а також офісних і промислових об'єктів. Після здачі в експлуатацію об'єкти компанії  обслуговуються житлово-експлуатаційним управлінням компанії.

Проекти компанії розташовані в Києві й Київській області, Харкові, Житомирі, АРК і Херсонської області..

Фірма "Т.М.М." у січні-червні 2008 року дістала чистий прибуток у розмірі 158,721 млн грн, тоді як за аналогічний період 2007 року чистий  збиток склав 13,046 млн грн. Чистий дохід від реалізації склав 400,863 млн грн (в 5,6 рази більше).

 Компанія також збільшила продажі житла на 104%, що склало 20,727 тис. кв. м житла по Україні.

 Вартість  портфеля "Т.М.М." за станом на 31  грудня  2007 року становила  $1,468  млрд,  що  на  34%  більше  в  порівнянні  з  його вартістю на 30 червня того ж року.

Капіталізація компанії за станом на 15 жовтня 2007 року - $1,156 млрд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: