Гривні світить падіння?

Середа, 1 жовтня 2008, 11:46

Співголова Ради інвесторів при Кабінеті міністрів, екс-голова Національного банку України Сергій Тігіпко не виключає девальвації гривні.

В інтерв'ю агентству УНІАН Тігіпко зауважив, що поки можна говорити про позитивну тенденцію, оскільки з початку року резерви НБУ достатньо серйозно зростали і є достатньо великими на даний час, повідомяляє "Українська Правда".

"Але якщо подивитись по тенденціях, то я вважаю, що по самій гривні - вона може трохи девальвувати", - сказав Тігіпко.

На його думку, це пов'язано з двома обставинами. По-перше, сьогодні існують серйозні проблеми з металургією й аналогічні проблеми можуть виникнути у хімічній промисловості.

Реклама:
"Якщо ринки не виправляться і буде зниження цін на метал і хімію, ми зразу отримаємо проблеми із зовнішньою торгівлею, збільшиться від'ємне сальдо торгівлі", - сказав Тігіпко.

Другою підставою, яка може вплинути на девальвацію гривні, на його думку, є зменшення обсягу інвестицій.

Тігіпко зауважив, що сьогодні гривня стабільна в першу чергу за рахунок інвестицій.

"По платіжному балансу ми входимо у плюс, і це підтримує гривню. Якщо ще інвестори зменшать обсяги своїх інвестицій, може бути загрозлива ситуація", - сказав він.

На думку Тігіпка, сьогодні дуже важливо реагувати на світову кризу і постійно турбуватись про інвестиційний клімат в Україні.

"Я не говорю лише про іноземні, а й про українські інвестиції. Основні інвестиції йдуть з Кіпру. Це говорить про те, що з офшорних зон українці вкладають свої гроші (в українську економіку). Не потрібно цього боятися, потрібно створювати умови", - сказав Тігіпко.

Як відомо, 17 вересня на міжбанківському валютному ринку України відбулося різке зниження курсу гривні по відношенню до долара США. Угоди укладалися за курсом 4,84 грн. за 1 долар і до кінця торгів ставки зросли до 4,94-4,95 грн. за 1 долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!