Банківська система України піддається високим ризикам

Вівторок, 9 вересня 2008, 16:40

Банківська система України піддається високим ризикам.

Про це йдеться у звіті рейтингової служби агентства Standard & Poor's, оприлюдненому у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Українська банківська система як і раніше є уразливою для стресових ситуацій внаслідок стрімкого зростання кредитних портфелів на фоні макроекономічної й політичної невизначеності", - приводить агентство думку свого кредитного аналітика Катерини Трофимової.

За її словами, іншими проблемами банківського сектора є усе ще значна концентрація бізнесу в окремих контрагентів і галузях, значна "доларизація" операцій, слабка юридична база щодо правового захисту прав кредиторів, недостатньо жорсткі стандарти видачі кредитів і ризик-менеджменту, а також відставання дій з регулювання сектора й банківського нагляду від розвитку ринку.

Реклама:

"За міжнародними стандартами, рівень ризиків у банківській системі України досить високий. Виходячи з оцінки ризиків країн (BICRA), що відображають сильні й слабкі сторони банківської системи кожної країни у порівнянні з іншими державами, ми відносимо банківську систему України до останньої, найслабшої групи 10", - відзначила Трофимова.

Вона уточнила, що до цієї групи також входять Венесуела, Ямайка й Болівія.

У той же час кредитний аналітик звернула увагу, що, незважаючи на неспокійну політичну ситуацію й інфляційний тиск, темпи макроекономічного зростання в Україні залишаються високими, що сприяє розвитку й підтримці кредитоспроможності банків, а також деякому зниженню підприємницьких і кредитних ризиків у банківському секторі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: