"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні з'являться спеціальні зони з податковими пільгами

Вівторок, 9 вересня 2008, 10:26

Мінекономіки підготувало нову редакцію закону про спеціальні економічні зони, що передбачає повернення податкових пільг.

Але уряд, що скасував пільги 2005 року, не гарантує їхнього збереження в майбутньому, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Міністр економіки Богдан Данилишин повідомив, що міністерство передало проект закону "Про спеціальні (вільні) економічні зони (СЕЗ)" на узгодження в інші відомства. Зараз діє закон "Про основи створення й функціонування СЕЗ", прийнятий 1992 року.

У березні 2005 року Верховна Рада з ініціативи уряду виключила з нього податкові пільги суб'єктам СЕЗ.

Реклама:

У тексті нового законопроекту зазначено, що Мінекономіки планує внести істотні зміни у роботу СЕЗ. Термін їхньої діяльності не повинен перевищувати 30 років, тоді як зараз СЕЗ діють безстроково. А для запобігання несанкціонованого ввезення/вивозу продукції територія СЕЗ повинна бути обнесена парканом відповідно до вимог Держмитниці.

Інвесторам, що працюють на території СЕЗ, уряд дозволяє здійснювати без сплати мита і ПДВ імпорт інвестиційного обладнання (крім транспортних засобів, підакцизних товарів і товарів груп 1-24 згідно з УКТЗЕД), природного газу, нафтопродуктів, аміаку, етилена, електроенергії й води.

При цьому ввезені до СЕЗ товари необов'язково повинні проходити процедуру сертифікації. Закон повинен набути чинності з 1 січня 2009 року, тоді як норми про податкові пільги - лише з 1 квітня 2010 року.

Чинність закону буде поширюватися на інвестиційні проекти лише після їхнього включення до держреєстру інвестпроектів.

Інвесторам СЕЗ уряд гарантує вільний вивіз з України прибутку й інвестицій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: