Дубина хоче поділити газ

Понеділок, 8 вересня 2008, 10:51

НАК "Нафтогаз України" запропонувала компанії "Газпром" розділити газ, що знаходиться в українських підземних газосховищах і належить компанії " УкрГаз-Енерго" (УГЕ), між акціонерами компанії.

На переговорах в Москві у п'ятницю "Нафтогаз" запропонував "Газпрому" розділити 14 млрд. кубометрів газу, що знаходяться у підземних газосховищах " УкрГаз-Енерго", між акціонерами компанії пропорційно їхнім часткам (по 50% акцій у "Нафтогаза" і RosUkrEnergo), повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в російській газовій монополії

Експерти називають пропозицію "Нафтогаза" невигідною як для "Газпрому", так і для Дмитра Фірташа, який володіє часток в УГЕ.

Таким чином, "Нафтогазу" повинне відійти 7 млрд. кубометрів, а компанії "Газпром збут Україна" ("дочка" "Газпрому") і структурам Дмитра Фірташа й Івана Фурсина - по 3,5 млрд. кубометрів газу.

Реклама:

"Після того як "Нафтогаз" розділить газ УГЕ між акціонерами, він нічого не буде винен компанії й навіть зможе одержати додатково 1 млрд. кубометрів газу",- підкреслив член комітету Верховної ради з питань ПЕК Олег Зарубинський.

Як повідомлялося, у березні "Нафтогаз" чекав від "Газпрому" переходу на прямі договори з поставок газу, але "Газпром" продовжує поставляти газ до України через швейцарську RosUkrEnergo (RUE).

Він ігнорує вимоги НАК, аргументуючи це наявністю заборгованості перед " УкрГаз-Енерго" розміром у 1,8 млрд. дол. УГЕ, у свою чергу, має аналогічний борг перед RUE, а швейцарська компанія - перед "Газпромом".

Борг "Нафтогаза" перед УГЕ виник через те, що компанія відібрала з підземних газосховищ 6 млрд. кубометрів газу, що належали УГЕ, але не оплатила їх.

В "Газпромі" повідомили, що розглянуть пропозицію "Нафтогаза" протягом тижня. У НАК і Group DF (управляє активами Дмитра Фірташа) коментувати пропозицію НАК відмовилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: