"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зарплати зіткнулися із суворою реальністю

Вівторок, 30 вересня 2008, 12:25

Держкомстат зафіксував у серпні різке падіння реальних зарплат - на 2,8% у порівнянні з липнем.

Найбільше зниження спостерігалося в промисловості, фінансовому секторі й сфері нерухомості, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Це перші наслідки фінансової кризи, упевнені експерти. Тепер вони очікують погіршення ситуації.

Втім, введення третього етапу єдиної тарифної сітки вже з 1 вересня може загальмувати зниження номінальних зарплат.

Реклама:

Якщо в липні середня зарплата українців становила 1930 грн., то в серпні вона була на 58 грн., або на 3%, менше - 1872 грн. Зниження зарплат у серпні - сезонне явище, пов'язане з періодом масових відпусток, але цього року вперше за останні кілька років зарплата останнього літнього місяця виявилася навіть нижче рівня червня (1883 грн.).

Такого не було з 2002 року, коли Держкомстат почав публікацію щомісячних даних про середню зарплату. Крім того, найбільшим з 2002 року виявилося зниження реальної середньої зарплати - 2,8% з урахуванням зміни споживчих цін (у серпні вони знизилися на 0,1%).

Минулі роки зниження реальної зарплати становило від 0,4% 2003 року до 2,2% 2007 року. Найбільше зниження середньої номінальної заробітної плати зафіксовано в промисловості: у металургії зарплати зменшилися на 97 грн, або 3,85%, у хімічній галузі - на 55 грн, або 2,59%, у машинобудуванні - на 29 грн, або 1,53%.

Істотне зниження середніх зарплат відбулося також у сферах операцій з нерухомістю (на 25 грн, або 1,18%) і фінансової діяльності (на 83 грн, або 2,15%).

Тому експерти солідарні в оцінці головних причин зменшення зарплат, називаючи серед них кризу ліквідності й падіння обсягу промислового виробництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: