Експортери закуповуватимуть зерно на біржах

Вівторок, 30 вересня 2008, 10:11

6 депутатів пропонують Раді зобов'язати експортерів закуповувати зерно, призначене для експорту, за біржовими контрактами на акредитованих біржах.

Про це йдеться у проекті закону № 3228 "Про внесення змін до Закону України "Про зерно і ринок зерна в Україні (щодо закупівлі на внутрішньому ринку зерна)", зареєстрованому у Раді 26 вересня, повідомляє агентство "Українські новини".

Депутати також пропонують парламенту вповноважити Кабінет Міністрів контролювати наявність біржових контрактів на купівлю зерна.

Автори законопроекту пропонують дозволити виробникам зерна експортувати його без біржових контрактів в обсязі, що не перевищує обсяг виробленого ними зерна.

Реклама:

На обсяги ж, які будуть перевищувати обсяг виробленого зерна, виробників пропонується зобов'язати укладати відповідні контракти.

Як повідомлялося, 11 вересня Міністерство аграрної політики виступило проти введення оформлення експорту зерна виключно за наявності біржової угоди.

Кабмін виступив з наміром зобов'язати Державну митну службу оформлювати експорт зерна виключно за наявності біржової угоди.

Відповідний проект уряду передбачає акредитацію Міністерством аграрної політики до 31 грудня бірж, які планується вповноважити на укладення угод.

З 1 січня 2009 року проект передбачає введення в дію біржі, які буде визначено у конкурсі.

Мінагрополітики прогнозує експорт зерна 20 млн. тонн у 2008/2009 маркетинговому році (липень 2008 - червень 2009).

Сільськогосподарські підприємства всіх форм власності станом на п'ятницю, 19 вересня, зібрали 44,092 млн. тонн зернових культур.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: