Угорська "дочка" "Укрінтеренерго" продаватиме газ

Понеділок, 29 вересня 2008, 17:32

Угорська Ukrenergy Trade ZRt, 52% акцій якої належить держпідприємству "Укрінтеренерго", має намір почати торгівлю природним газом на ринках європейських країн, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" президент швейцарської Korlea Invest Holding AG Василь Бечварж.

Він уточнив, що Ukrenergy Trade уже одержала ліцензію, необхідну для поставок природного газу споживачам, і планує вийти на нові ринки наприкінці поточного або початку наступного року.

"Ми в цей час проробляємо можливість реалізації в країнах Європи природного газу, що добувається в Казахстані", - сказав Василь.Бечварж.

Голава Korlea Invest вважає, що різка критика покупки держпідприємством "Укрінтеренерго" компанії Ukrenergy Trade з боку колишнього міністра палива й енергетики Юрія Бойко пов'язана саме з тим, що угорський енерготрейдер має намір почати торгівлю природним газом.

Реклама:

"Ukrenergy Trade після виходу на ринок газу буде конкурувати з іншими газотрейдерами, у тому числі з угорською компанією Emfesz Kft., що належить Дмитру Фірташу", - пояснив Бечварж.

Він підкреслив, що "Укрінтеренерго" шляхом придбання компанії Ukrenergy Trade одержало вихід на кінцевих споживачів у країнах Європи, а також можливість переймати досвід роботи на європейських енергетичних ринках.

Korlea Invest Holding створила компанію Ukrenergy Trade на початку 2007 року. Раніше вона звалася Energy Capital Trade. "Укрінтеренерго" цього року придбало 52% статутного капіталу цієї компанії, у зв'язку із чим у вересні вона була перейменована.

Korlea Invest Holding у цей час пряме й опосередковано володіє 48% статутного капіталу Ukrenergy Trade

"Укрінтеренерго" із серпня 2008 року реалізує Ukrenergy Trade українську електроенергію. Крім того, з вересня через Ukrenergy Trade здійснюються поставки російської електроенергії в Україну.

Ukrenergy Trade отримує електроенергію в "Укрінтеренерго" за ринковими цінами (порядку $90 за 1 Мвт-Г) і в цей час поставляє її на заводи концерну Volkswagen, Audi, а також об'єкти нафтогазової компанії MOL.

Екс-глава Мінтопенерго, а нині замголови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки Юрій Бойко раніше розкритикував покупку держпідприємством акцій Ukrenergy Trade.

Народний депутат припустив, що "Укрінтеренерго", володіючи 52% акцій Ukrenergy Trade, не зможе змінити менеджмент енерготрейдера, якщо той почне діяти не в інтересах української сторони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: