Монополізація експорту електроенергії вдарить по Україні

Четвер, 25 вересня 2008, 18:23

Експерти Центру енергетичних досліджень (ЦЕД) прогнозують річні збитки України при монополізації експорту електроенергії компаніями українського бізнесмена Василя Бечваржа у 80 млн. дол.

Про це йдеться у повідомленні ЦЕД, передає агентство "Українські новини".

"Монополізація контрактів на експорт української електроенергії групою Korlea Invest (Угорщина) Василя Бечваржа призведе до збитків на суму не менше 80 млн. дол. на рік", - сказав журналістам керівник центру Костянтин Бородін.

Цей прогноз розрахований, з огляду на розповсюджену в ЗМІ інформацію про закупівлю в липні угорською компанією System Consulting електроенергії по 8,38 цента за кВт-годину й ціну закупівлі струму компаніями Бечваржа (у середньому - 6,44 цента за кВт-годину).

Реклама:

За даними Центру енергетичних досліджень, компанії групи Бечваржа в липні здійснювали закупівлі української електроенергії на експорт за такими цінами: Korlea Invest (поставки в Словаччину й Румунію) - 5,14; Energy Capital (поставки в Угорщину) - 7,0; Energo-Partner (поставки в Румунію) - 4,3 центів за кВт-годину.

При цьому ціна внутрішнього ринку України за даними центру в липні становила 7,14 цента кВт-година.

"Вже в липні експорт в усіх напрямках через структури Бечваржа став збитковим для України, а контракт c System Consulting - єдиний забезпечував країні прибуток. Чому з 1 серпня він був розірваний на користь контрагента (UkrEnergy Trade), що приносить збитки - от головне питання Мінпаливенерго на сьогодні", - зазначив Бородін.

На його думку, концентрація експортних контрактів у руках єдиної бізнес-групи остаточно ліквідує конкуренцію на експортному ринку української електроенергії й призведе до перерозподілу експортних доходів на користь цієї групи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: