Верховна Рада впорядкувала норми будівництва житла

Середа, 24 вересня 2008, 13:17

Верховна рада змінила механізм фінансування будівництва житла.

Фонди операцій з нерухомістю (ФОН) тепер будуть нести повну відповідальність перед забудовниками й інвесторами, яким нададуть гарантії одержання житла, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Учасники ринку позитивно оцінюють створення регулюючих норм, а ФОН готується до зниження прибутку.

У вівторок депутати Верховної ради прийняли в першому читанні законопроект №1418 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо вдосконалення механізмів здійснення інвестицій у будівництво житла)".

Реклама:

Документ чітко розподіляє обов'язки між забудовником, інвестором і управителем, що повинні забезпечити виконання зобов'язань всіма учасниками житлового будівництва.

У законі прописується, що за інвестором буде закріплена квартира, яку він одержуватиме після завершення будівництва, щоб управитель не зміг продати житло декільком інвесторам.

При цьому у фонди операцій з нерухомістю можна буде інвестувати кошти тільки шляхом покупки сертифікатів ФОН, які будуть прирівняні до пайових цінних паперів.

Мінімальний статутний капітал ФОН складе 5 млн. євро грошовими або матеріальними коштами. За невиконання зобов'язань перед забудовниками й інвесторами керівництво ФОН буде нести повну адміністративну відповідальність.

Прийняття такого закону депутати пояснили необхідністю "недопущення негативних явищ, пов'язаних з махінаціями, подібними до дій групи компаній "Еліта-Центр".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: