"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські олігархи за літо збідніли

Вівторок, 2 вересня 2008, 14:53

Українські олігархи почали стрімко бідніти.

За три літніх місяці власники п'яти найбільших бізнес-груп України втратили майже 55 млрд. грн.

Як пише видання "Дело", найбільш невдалим літо 2008 року стало для Рината Ахметова, статок якого за червень-серпень зменшився на 27 млрд. грн. - на стільки скоротилася ринкова вартість підконтрольних йому активів.

Видання пояснює, що підприємства Ахметова найбільш широко представлені на основній українській біржі - ПФТС. Лістинг на цьому майданчику мають 17 компаній, які цілком або частково належать Ахметову.

Реклама:

Сумарна ринкова вартість цих компаній на початок літа складала 76 млрд. грн. За три літніх місяці цей показник скоротився на 35,7%, або 27 млрд. грн. - до 49 млрд.

У той же час, втрати 34-річного Костянтина Жеваго склали 10,9 млрд. грн., або 40,1% від усього, що було нажито до початку літа.

При цьому втрати, понесені бізнесменом, набагато реальніші, ніж в інших українських олігархів. Жеваго - єдиний з найвищого ешелону наших підприємців, хто встиг провести повноцінне IPO на провідній світовій біржі (компанія Ferrexpo Plc., Лондон, 2007 рік).

Здешевлення за літні місяці на 37% акцій саме цієї компанії на Лондонській фондовій біржі коштувало бізнесмену 5,8 млрд. грн. (у перерахуванні з фунтів стерлінгів).

На третьому місці за величиною втрат - група "Приват", підконтрольна Ігорю Коломойскьому та Геннадію Боголюбову. Ринкова капіталізація їхніх українських активів знизилася майже на 6 млрд. грн., або 27,5%.

Папери більшості підконтрольних їм підприємств, які котируються на ПФТС, - це низьколіквідні акції, торги за якими проходять рідко. Можливо, завдяки саме цьому акції декількох компаній "Привата" навіть підвищилися: "Дніпроазот" - на 15%, Запорізький завод феросплавів - на 10%.

Втім, подорожчання цих емітентів не змогло перекрити втрат навіть "Укрнафти", акції якої за літо знизилися на 45,5%, що обійшлося "Привату" у 2,8 млрд. грн.

Власники корпорації ІСД Сергій Тарута і Віталій Гайдук зубожіли на 5,5 млрд., або 40,2%. Найбільш чутливими до кризи на фондовому ринку виявилися акції шахти "Червоноармійська-Західна №1": вони звалилися майже на 60%, що коштувало бізнесменам понад 3 млрд. грн.

Як пише газета, "маленький, неліквідний і непрозорий український фондовий ринок переживає найбільш глибоке й затяжне падіння за свою історію". Так, основний індикатор ринку акцій - індекс ПФТС - за літо впав на 41,4%, відкотившись до рівнів середини січня 2007 року.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: