Світова криза закручує гайки

Вівторок, 16 вересня 2008, 18:39

За результатами торгів у вівторок, 16 вересня, індекс ПФТС втратив рекордні 14,09%, провалившись до 351,54 пункту.

За всіма цінними паперами, включаючи корпоративні облігації й ОВДЗ, було укладено 223 угоди.

Обсяг торгів склав 78 млн. грн., що удвічі менше результату понеділка, повідомляє FundMarket.

У той же час, UAI-50 (Український Зважений Індекс - FundMarket) зафіксував падіння на 15,08%, опустившись до 35,42 пункту.

Реклама:

Українська фондова торговельна площадка сьогодні знову закривалася двічі, і знову це не дало позитивного результату.

Індекс знаходився під впливом заокеанських новин , вважає аналітик компанії "Альфа Капітал Україна" Деніс Шаврук.

"На жаль, глобальний підхід до інвестиційних рішень продовжує призводити до необґрунтованого зниження котирувань на українському фондовому ринку, приводячи до "перепродажу" акцій", - підкреслює Деніс Шаврук.

Серед акцій компаній першого списку збереглася негативна тенденція: ВАТ "Укрнафта" (- 21,89%), АК "Банк соціального розвитку "Укрсоцбанк"(- 18,16%), ВАТ "Донбасенерго" (- 16,09%), ВАТ "Концерн "Стирол" (- 14,74%), ВАТ "Укртелеком" (- 11,82%), ВАТ "Западенерго" (- 10,70%), ВАТ "Мотор Січ" (- 7,71%).

Більше всіх втратили індекси металургії й нафтогазової галузі (- 11,02%) і (- 11,00%) відповідно. Першість за обсягом у ВАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" - 1 млн. грн.

Загальний попит склав 87,72 млн. грн., втративши 23.58%.

Незважаючи на катастрофічне становище справ, заступник директора з торгівлі акціями ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко виразив упевненість у тому, що "у великих гравців сильна підтримка, тому для нас це падіння є хворобливим, але не смертельним. А от невеликим компаніям-спекулянтам доведеться піти з ринку. Тому падіння, можна сказати, стерилізує ринок".

Ймовірно, що світова криза закручує гайки. Так, британський ринок знизився до мінімуму з 2005 року. З початку поточного року індикатор втратив 22%.

Тим часом, японський центральний банк вирішив виділити 2,5 трлн. ієн (близько 25 млрд. дол.), щоб пом'якшити наслідки банкрутства американського інвестиційного банку Lehman Brothers для економіки Японії.

Wall Street побоюється, що падіння Lehman Brothers і продаж Meryll Lynch призведуть до ланцюгової реакції на світовому фінансовому ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: