Зовнішній борг російських компаній досяг $45 млрд.

Понеділок, 15 вересня 2008, 15:23

Зовнішній борг російських компаній і банків, що становить $45 млрд., повинен бути рефінансований під кінець року в умовах, що ускладнюються, оскільки іноземні інвестори переглядають ризики ведення бізнесу в Росії, пише Financial Times .

За даними рейтингового агентства Standard and Poor's, багато російських компаній нинішнього літа відкладали залучення кредитів з надією на зниження вартості грошей. Тепер же нагромадилася заборгованість і досягла $45 млрд.

Ринок кредитів уже закритий для позичальників третього ряду, а вартість запозичення в Росії виросла на 2-3% навіть для блакитних фішок, заявив стратег "Трійка Діалог" Кінґсміл Бонд.

Порівняно невеликі банки й компанії із значною часткою позикових коштів зіштовхуються з проблемами при рефінансуванні боргів, і деяким з них загрожують дефолти по облігаціях і позиках.

На відміну від нього, два найбільших російських банки, "Ощадбанк" і "ВТБ", які належать державі й можуть використовувати державні резерви, переживуть непогоду, вважають аналітики.

Старший економіст ВТБ Крістофер Грін сказав: "Компаніям меншого розміру явно загрожують проблеми".

До вартості позик додався політичний ризик, відзначають аналітики. Боротьба за контроль над "ТНК-BP", вторгнення російських військ у Грузію й побоювання, що підсилюються з приводу державного втручання в бізнес змушують західних інвесторів задуматися, чи можна використовувати виплату боргів як політичний важіль.

"Є побоювання, що влада може маніпулювати контрактами й умовами виплати боргів для досягнення політичних і економічних цілей, - заявила Елізабет Стівенс, яка очолює відділ аналізу кредитів і політичних ризиків у Jardine Lloyd Thompson. - Західні банки й страхові компанії дивляться не тільки на здатність Росії платити, але й на її готовність платити".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: