Євросоюз інвестує в Україну вдвічі більше

Понеділок, 15 вересня 2008, 13:44

У першому півріччі обсяг капіталовкладень Євросоюзу в українську економіку виріс удвічі, пише газета "Дело".

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій з Євросоюзу в Україну на 1 липня склав $28,8 мільярдів. Найбільші вкладення надійшли в Україну з Кіпру - $8,3 мільярди.

На думку експертів, цим користуються переважно українські підприємці. Пропускаючи гроші через офшорну зону, вони мінімізують податки. У той же час директор центру ринкових реформ Володимир Лановий стверджує, що пільговою зоною користуються не тільки українські олігархи.

“Кіпр став популярним і серед європейських інвесторів, які виходять на український ринок”, - говорить він.

Реклама:

На другому місці з обсягів прямих інвестицій в Україну - Німеччина. Вона вклала в українську економіку $6,7 мільярда. При цьому половина німецьких інвестицій в українську економіку доводиться на сільське господарство, зокрема на вирощування рапсу.

Крім того, Німеччина відзначилася у фінансовому секторі. У травні стало відомо про покупку німецьким "Комерцбанком" українського банку "Форум" за 600 мільйонів євро. Також 2008 року на український ринок вийшла й німецька компанія ОБІ, що розвиває роздрібну мережу супермаркетів. Вона заявила про інвестиції розміром 20 мільйонів євро.

У той же час, нарощує обсяги інвестицій у вітчизняну економіку Голландія. На 1 липня їхня сума склала $3,1 мільярди. Експерти прогнозують, що найближчим часом капітал із цієї країни потече в Україну з новою силою.

Такі очікування, як пише газета, пов'язані із створенням Міністерством економіки Голландії спеціальної групи. Вона буде підтримувати голландські компанії, які беруть участь у проектах, пов'язаних з підготовкою й проведенням чемпіонату Євро-2012 в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: