Банкрутство американської Lehman валить світову економіку

Понеділок, 15 вересня 2008, 11:54

Курс долара знизився стосовно євро, іншим європейським валютам і японській ієні у зв'язку з обігом Lehman у суд із заявою про банкрутство в понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс" .

Наприкінці минулого тижня провідні світові банки й американський уряд обговорювали можливість придбання Lehman Brothers Holdings Inc., але угода провалилася: у неділю два потенційних покупці, Bank of America і британський Barclays, відкликали свої пропозиції про його покупку.

 "Американський долар продовжить слабшати" в умовах банківської кризи, упевнена Сью ТрІн, старший фахівець із валютної стратегії RBC Capital Markets.

Експерти побоюються, що світ може зіштовхнутися зі стагнацією "по японському варіанту", оскільки хаос на фінансових ринках сповільнює ріст економіки й ускладнює завдання осіб, відповідальних за вироблення фінансово-економічної політики й антикризового регулювання.

Долар до євро впав у понеділок до рівня в $1,4385; на закриття біржі в попередній торговельний день долар котирувався на рівні $1,4093 за євро; у минулий понеділок курс становив $1,4352.

Курс долара до японської валюти знизився на 2,3% і склав 105,47 ієни.

 А в самій Азії падають котирування акцій, через теж банкротство Lehman Brothers Holdings Inc..

Офіційне оголошення про банкрутство Lehman приведе до поглиблення фінансової кризи, що загрожує стабільності світової економіки, стверджують експерти.

"Це кошмар, - заявив Ганс Куннен, керівник відділу досліджень інвестиційного ринку австралійської Colonial First State Global Management, - якщо раніше ми думали, що американська економіка переживає спад, те зараз ці побоювання підтвердилися, і світову економіку очікує криза".

 Індекс MSCI Asia Pacific (крім Японії) упав на 5,25 пункту, або 1,5%, і продовжує знижуватися, найбйльше потрясіння спостерігаються в банківському секторі.

Акції найбільшого інвестиційного банку Австралії Macquarie Group Ltd. подешевіли на 9,8%; вартість цінних паперів Babcock & Brown Ltd. звалилася на 15%; котирування Shin Kong Financial Holding Co. просіли на 6,9%. Очікується подальше падіння банківських індексів.

Котирування азіатських цінних паперів знижувалися протягом всього минулого тижня, у п'ятницю спостерігалося тимчасове потепління інвестиційного клімату, але надії інвесторів на благополучний дозвіл ситуації з Lehman не виправдалися. З відкриття торгів у понеділок фондові індекси Австралії, Сінгапуру й Тайваню впали на 1,5%.

Реклама:

Вартість цінних паперів однієї із провідних торговельних мереж Австралії Centro Properties Group обвалилася на 25% з початку торгів, після того як компанії не вдалося реалізувати свої американські активи в умовах банківської кризи.

Ринки Японії, Гонконгу, Кореї й Китаю закриті в понеділок у зв'язку зі святковим днем.

"Міжнародна кредитна криза торкнулася всіх ринків, - затверджує Джейсон Те, що веде експерт австралійської Investors Mutual Ltd. - Реальна економіка теж відчує всі наслідки, оскільки банківській системі буде потрібно якийсь час на відновлення".

У зв'язку з ростом цін на золото на світовому ринку - на 2,6% у понеділок до $785,70 за унцію - дорожчають акції золотодобувних підприємств: котирування паперів австралійської Lihir Gold Ltd. піднялися на 8,5%, продемонструвавши максимальний ріст за період з 23 січня; вартість акцій Newcrest Mining Ltd. зросла на 6,9%.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: