Росія обкладе українські товари митом

Середа, 10 вересня 2008, 12:40

Російський уряд розглядає можливість введення імпортних мит на товари з України.

Москва пояснює таку необхідність тим, що наша країна вступила до Світової організації торгівлі, після чого мито на імпорт іноземних товарів до України стало значно нижчим, ніж мито на ввезення імпорту до Росії, повідомляє видання "Дело".

Через цю причину російські чиновники побоюються масового реекспорту з України. Крім того, Москву не задовільняє те, що імпортована українська продукція значно дешевша, ніж російська.

Зараз Росія й Україна торгують на підставі договору, підписаного 1993 року. Відповідно до цього документу, вся українська продукція імпортується до сусідньої країни з нульовим митом. Виключення становлять тільки цукор-сирець і спирт: їхнє ввезення обмежене забороненим митом.

Реклама:

За укладеними раніше міжурядовими угодами країни повинні були усунути й ці перешкоди протягом одного-двох років. Однак тепер експерти очікують, що дію цих мит буде продовжено.

В сільськогосподарській галузі України від введення імпортних мит постраждають у першу чергу виробники м'ясомолочної продукції. За словами експерта консалтингового агентства "ААА" Марії Колесник, проти цієї групи товарів можуть бути також застосовані заходи ветеринарного й фітосанітарного контролю. 

Імпортні мита вдарять і по виробниках лікеро-горілчаної продукції. "За останні два роки українська горілка збільшила свою частку на ринку Росії практично в чотири рази.

В той же час, на думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, Росія не стане серйозно обмежувати продукцію машинобудування, яка становить 39% усього імпорту товарів з України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: