"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ФДМ у вересні знову перевірить виконання інвестзобов'язань по "Криворіжсталі"

Середа, 6 серпня 2008, 15:43

Фонд державного майна (ФДМ) України у вересні проведе чергову перевірку виконання німецькою компанією Mittal Steel Germany Gmb інвестиційних зобов'язань, узятих при придбанні 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь". ФДМ планує залучити до перевірки ряд міністерств і відомств для підвищення прозорості, повідомляє агенство "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, комісія ФГИ, що здійснювала перевірку компанії з 24 по 28 березня поточного року, зафіксувала невиконання торік чотирьох пунктів договору купівлі-продажу. При цьому відзначалося, що "на підставі наданих документів комісія прийняла рішення, що компанія Mittal Steel Germany Gmb в 2007 році вжила недостатніх заходів по виконанню умов договору".

За даними комісії, на меткомбінаті в 2006-2007 роках не проведена реконструкція коксових батарей і впровадження комплексу природоохоронних мір, в 2007 році не здійснена реконструкція цеху сіркової очистки коксохімічного виробництва.
Крім того, на думку комісії, не виконаний пункт про направлення коштів на поліпшення соціально-побутових умов працівників на рівні не менш 0,5% суми реалізованої продукції меткомбінату за рік.

Фонд також звернувся до уряду із проханням виділити 72,725 млн грн для здійснення судового виробництва в справі про розірвання договору.
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила про провокаційність і необґрунтованість заяв ФДМ.

Реклама:

Президент України Віктор Ющенко в листі до керівництва Фонду відзначив, що судовий позов про розірвання договору купівлі-продажу пакета акцій "Криворіжсталі" "викличе істотний негативний резонанс у світі, може привести до втрати довіри інвесторів, насамперед, іноземних, знизить їхня зацікавленість в участі в подальшій приватизації об'єктів державної власності", а також попросив здійснити повторну перевірку виконання умов договору.

ВАТ "Arcelor Mittal Кривій Ріг" (раніше - "Криворіжсталь") є найбільшим виробником сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на виробництві довгомірного прокату, зокрема, арматури й катанки.

За підсумками 2007 року меткомбинат наростив виробництво чавуну на 6% - до 7,2 млн тонн, сталі - на 7,1%, до 8,1 млн тонн, товарного прокату - на 3,8%, до 7,1 млн тонн, збільшивши чистий дохід від реалізації на 30,6% - до 18,8 млрд грн

Корпорація Mittal Steel через свою компанію Mittal Steel Germany Gmb придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!