"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ буде регулювати Інтернет

Понеділок, 4 серпня 2008, 10:34

Національний банк дозволив створювати й обмінювати електронні гроші в Україні тільки банкам і тільки у гривні.

Тепер учасники цього сегменту грошового ринку повинні або ліквідуватися, або укласти угоду з банками щодо розповсюдження їхніх електронних грошей, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Нацбанк у такий спосіб хоче легалізувати неврахований ринок інтернет-платежів, але його гравці незадоволені цим.

Завтра набуде чинності "Положення про електронні гроші в Україні", затверджене постановою Нацбанку №178 від 25 червня.

Реклама:

"Компанії можуть працювати з електронними грошима, але народжуватися вони повинні у банку, а небанківська структура може працювати тільки у межах наявних у неї на рахунку грошей в банку",- заявив виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравєц.

Постанова не торкається платіжних систем (наприклад, Visa, MasterCard) і систем сплати рахунків електронним способом (наприклад, Portmone, PayPal), його дія поширюється тільки на компанії, що працюють в Україні з електронними грошима.

У країні їх близько десяти, наприклад WebMoney, UkrMoney, "Інтернет.Гроші". Для роботи з електронними грошима компанії протягом року повинні укласти угоду з банками щодо розповсюдження електронних грошей.

Приймати електронні гроші в обмін на наявні або безготівкові кошти й навпаки діючим операторам ринку заборонили. Цим будуть займатися винятково банки. Електронними грошима можна буде сплачувати за товари й послуги тільки тих торговців, які уклали угоди з банками.

НБУ передбачив додаткові обмеження: електронні гроші в Україні будуть випускатися лише у гривнях (за винятком випуску предоплачених платіжних карт), а їхня сума на одному електронному носієві, що знаходиться у розпорядженні фізичної особи, і сума однієї трансакції не повинні перевищувати 5 тис. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!