Україна може отримувати 2,5 млрд. дол. за базування Чорноморського флоту

Вівторок, 26 серпня 2008, 11:24

Народний депутат фракції блоку "Наша Україна - Народна самооборона" Юрій Костенко пропонує Юліі Тимошенко провести переговори з російською стороною, щоб з 1 січня 2009 року за базування Чорноморського флоту Російської Федерації Україна щорічно отримувала 2,5 млрд. дол.

Звернення "Відносно внесення змін до умов дислокації Чорноморського флоту Російської Федерації на території України" Костенко направив на адресу українського Прем'єра, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Костенко нагадав, що "під час підписання угоди 1997 року про умови базування Чорноморського флоту РФ на території України Росія нарахувала Україні борг за енергоносії на суму 2,3 млрд. дол."

"Тоді Україна з цим боргом погодилася. Була домовленість, що до 2008 року Росія щорічно буде сплачувати Україні за оренду баз у Криму 97 млн. дол. і ці кошти будуть іти на рахунок погашення боргу за енергоносії", - відзначив депутат.

Реклама:

Костенко підкреслює, що "відповідно до цієї угоди, з 2008 року Україна має право встановити оплату вже за ринковими цінами".

"За оцінками наших експертів, ринкова ціна оренди українських земель на території Криму, зайнятих російськими військовими базами, становить мінімум 2,5 млрд. дол. на рік", - сказав він.

Депутат нагадав, що на цей час залишок боргу України за енергоносії перед Росією становить 1,3 млрд. дол., відзначаючи, що "до бюджету додатково надійшло більше 4 млрд. дол."

"Вважаю, що уряд повинен погасити всі боргові зобов'язання за енергоносії й негайно почати переговори з Росією щодо ринкових цін за оренду кримської землі під бази для ЧФ РФ, які повинні вступити в дію вже з 1 січня 2009 року", - заявив лідер УНП.

Костенко пропонує внести видатки на суму розміром 1,3 млрд. дол. до державного бюджету на поточний рік, а доходи від оренди землі й інфраструктури для потреб ЧФ РФ - до проекту держбюджету на 2009 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: