Ціна на нафту знижується через підвищення курсу долара

П'ятниця, 22 серпня 2008, 17:52

Ціна на нафту знижується в п'ятницю завдяки зміцненню курсу долара США й поновленню роботи нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан (БТД).

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Транспортування нафти по БТД було відновлене в п'ятницю по завершенню ремонтних робіт після пожежі.

Пожежа відбулася 6 серпня на одній із засувок у турецькій частині нафтопроводу. В результаті перекачування нафти трубопроводом було припинено. Довжина БТД становить 1767 км, з них в Азербайджані - 443 км, у Грузії - 248 км, у Туреччині - 1076 км. Пропускна здатність нафтопроводу БТД становить 1 млн. барелів нафти на добу.

Реклама:

Турецькі ЗМІ повідомляли, що відповідальність за вибухи взяла на себе курдська терористична організація.

У свою чергу зміцнення курсу долара знижує привабливість сировини як інструменту хеджування проти інфляції. З початку торгів 22 серпня американська національна валюта подорожчала на 0,6% - до 1,4815 дол. за євро.

"Рух нафти зараз залежить від того, що робить долар", - відзначає президент консалтингової компанії у сфері енергетики Cameron Hanover Пітер Бейтель.

Ціна жовтневих ф'ючерсів на нафту марки WTI на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) до 16:10 знизилася на 1,83 дол. (1,5%) щодо закриття попереднього торговельного дня й становила 119,35 дол. за барель. За останній рік сировина подорожчала на 72%, з початку поточного тижня - на 4,8%.

Ціна ф'ючерса на нафту Brent на жовтень на лондонській біржі ICE Futures з початку торгів у п'ятницю знизилася на 1,63 дол. (1,4%) - до 118,53 дол. за барель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: