"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ змінює розрахунок регулятивного капіталу банків

Четвер, 21 серпня 2008, 16:31

Національний банк України (НБУ) затвердив виправлення до інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, якими змінюється розрахунок регулятивного капіталу банків.

Відповідні зміни закріплені постановою НБУ, що набуває чинності з 14 жовтня 2008 року, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Національний банк вважає, що ці зміни дозволять зменшити ризики банків за операціями з цінними паперами.

Відповідно до документу, текст якого розміщений на веб-сайті парламенту, при визначенні розміру регулятивного капіталу банку, загальний розмір капіталу першого й другого рівнів додатково буде зменшуватися на балансову вартість тих цінних паперів у торговельному портфелі кредитно-фінансової установи, які не є в обігу на фондових біржах.

Реклама:

Разом з тим, постановою передбачено, що регулятивний капітал банків буде зменшуватися на балансову вартість позалістингових цінних паперів у торговельному портфелі банку (крім цінних паперів центральних органів виконавчої влади, Нацбанку й Державної іпотечної установи).

До того ж постановою вносяться певні зміни до розрахунку резерву цінних паперів у портфелі банку на продаж: банки будуть зобов'язані сформувати резерв під операції з цінними паперами, відповідно до нових вимог до 1 березня 2009 року.

Відповідно до українського законодавства, регулятивний капітал банків включає основний капітал (1-го рівня) й додатковий (2-го рівня). Основний капітал вважається незмінним, тоді як додатковий може змінюватися.

Основний капітал включає, поміж іншого, статутний капітал, загальні резерви під невизначений ризик при проведенні банківських операцій.

Додатковий капітал складається, зокрема, із субординованого боргу, переоцінки основних коштів банку (його нерухомості), нерозподіленого прибутку минулих років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: