Найбільші нафтові компанії України обвинувачено у змові

Середа, 20 серпня 2008, 10:49

Антимонопольний комітет України порушив справу проти найбільших нафтових компаній України.

Справа порушена по відношенню до АТ "Укртатнафта", ЗАТ "ЛИНИК", ТОВ " ТНК-ВР Коммерс", ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття", ВАТ "Нафтопереробний комплекс - Галичина", ТОВ " Оптима-Трейд", ВАТ "Концерн Галнафтогаз" і ВАТ " Лукойл-Одеський НПЗ" за ознаками антиконкурентних погоджених дій на ринку дизельного палива, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Результати попереднього економічного аналізу свідчать про наявність ознак змови основних гравців ринку", - цитує в середу прес-служба АМКУ першого заступника голови комітету Юрія Кравченка.

Згідно з даними комітету, з березня 2008 року дії операторів призвели до підвищення роздрібних і оптових цін на дизпаливо - в результаті ціни на нього на 5% перевищили ціни на високооктанові бензини.

Реклама:

АМКУ підкреслює, що з березня темпи подорожчання дизпалива перевищили темпи зростання цін на нафту й імпортовані нафтопродукти.

"Як свідчить наявна в комітеті інформація, такі тенденції запровадили основні виробники і були підтримані основними імпортерами дизпалива", - йдеться в повідомленні комітету.

Він також відзначає, що формування ціни на паливо зазначеними операторами відбувалося в умовах різкого скорочення ринку дизпалива, зменшення обсягів його імпорту й виробництва з одночасним зростанням експорту.

Серед зазначених операторів ринку - п'ять з шести нафтопереробних заводів України, а також майже всі головні мережі АЗС.

Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов і міністр палива й енергетики Юрій Продан 13 серпня на засіданні експертно-аналітичної групи з питань ринку нафтопродуктів обвинуватили учасників у завищенні цін на нафтопродукти й небажанні знижувати їх в умовах значного здешевлення нафти на світовому ринку.

При цьому уряд звернувся до АМКУ з проханням проаналізувати ситуацію на ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: