Ціна на цукор знизилася до мінімуму

Вівторок, 19 серпня 2008, 12:39

У новому цукровому сезоні, що починається у вересні, буде працювати всього 64 цукрові заводи, що є антирекордом для галузі.

За останні 10 років кількість підприємств, які переробляють буряк, не опускалася нижче 100 (виняток - 2005 рік, коли запустили 92 заводи), повідомляє видання "Экономические известия".

Скорочення пропозиції цукру може спричинити зростання цін на нього мінімум до 1 дол. за 1 кг і подорожчання цукровмісних продуктів.

За словами заступника міністра аграрної політики Івана Демчака, Мінагрополітики прогнозує роботу всього 64 заводів у новому сезоні проти 108 минулого року.

Реклама:

"Квоту одержало 104 підприємства, але, думаю, реально працювати буде десь 65, - згодний голова Національної асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук. - Це антирекорд, адже більше 100 заводів не запустяться".

За його словами, основна причина - низька ціна готового продукту на українському ринку. "Уряд не прийняв ніякої програми, яка б допомогла підтримати галузь і мінімізувати соціальні наслідки скорочення виробництва. Низька ціна на продукт, у свою чергу, призвела до небажання аграріїв вирощувати цукровий буряк", - говорить він.

2008 року площі під цукровим буряком скоротилися майже удвічі: 389,8 тис. га проти близько 650 тис. га 2007 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: