"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія починає торгівельну війну з Україною

Понеділок, 18 серпня 2008, 12:29

Відкрито прийнявши сторону Грузії у військовому конфлікті на Кавказі, українська влада піддала свою країну великим економічним ризикам.

Так пише газета "Дело", повідомляє "Українська правда".

Наприкінці минулого тижня Росія заборонила ввозити сухе молоко з України, обґрунтувавши свої дії "невідповідністю фітосанітарним нормам". Однак експерти стверджують, що тут присутня політична складова.

"За бажанням завжди можна знайти привід, для того щоб ввести ті чи інші санкції або обмеження на продукти з України", - вважає директор з наукової праці Центру економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

Реклама:

"За попередніми даними, у першому півріччі Україна експортувала до Росії продовольчої продукції на суму 970 мільйонів доларів. А це 26% від усього експорту", - каже начальник відділу з питань агропромислового комплексу Держзовнішнформа Антон Порембський.

Раніше Росія "виставила оборону" і проти українського м'яса і молочної продукції. За словами Порембського, лише обмежена кількість виробників зараз мають право на ввезення товарів цієї групи. Експерт констатує, що в цьому випадку Росія діяла навіть усупереч якій-небудь економічній вигоді.

"Після того, як з 2006 року українські сири перестали поставлятися до Росії, ціни на ринку значно підвищилися", - пояснює він. Отже, РФ може дозволити собі заради політичних цілей пожертвувати економічною вигодою.

Експерти вже прогнозують, що деякі українські продтовари можуть стати наступною "ціллю" Росії - наприклад, алкогольні напої

Потужним ударом по металургійній промисловості може стати обмеження на експорт з Росії коксівного вугілля. Прем'єр РФ Володимир Путін зовсім недавно заявив про необхідність такого кроку. Російський уряд уже створив міжвідомчу групу, що розгляне питання введення "коксового" ліміту до кінця року.

Між тим Україна уже відчуває дефіцит вугілля. У поточному році виробники збиралися частково покрити його за рахунок постачань з Росії, де планували закупити 4 млн. т сировини, зазначається в статті.

"Економічну війну" з Росією, за твердженням видання, вже відчув на собі Харцизький трубний завод, який входить до групи "Метінвест" Рината Ахметова. виробників.

Ці тенденції, на думку і російських, і українських експертів, лише посиляться після подій на Кавказі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: