Україна й Росія підготують зміни до газових угод

Понеділок, 18 серпня 2008, 12:05

Україна й Росія домовились до жовтня сформувати зведений аналіз міжурядових угод щодо поставок природного газу.

До того ж було підготовлено пропозиції щодо головних принципів, які забезпечать довгострокове прогнозоване й двостороннє співробітництво у газовій галузі.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства палива й енергетики, повідомляє агентство "Українські Новини".

На виконання загального плану дій щодо реалізації пріоритетів, затверджених на третьому засіданні Комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії, у Києві 15 серпня відбулася зустріч українських і російських експертів.

Реклама:

Під час зустрічі пройшли консультації щодо інвентаризації й аналізу чинних міжурядових угод у газовій галузі між Росією й Україною.

Експертами з обох сторін зазначалось, що в чинних міжурядових угодах міститься значна кількість застарілих норм і таких, які втратили чинність.

Сторони домовилися підготувати відповідний аналіз і зміни до угод.

Наступне засідання щодо інвентаризації й аналізу чинних міжурядових угод у газовій галузі заплановано провести у вересні 2008 року.

Крім цього, під час зустрічі українські й російські експерти обговорили перспективи діяльності Міжнародного консорціуму з управління й розвитку газотранспортної системи України.

Також відбулося засідання робочої групи з нормалізації роботи компанії "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область).

Сторони обговорили загальні кроки, які мають бути здійснені з метою нормалізації роботи підприємства, його наступного розвитку й технічної модернізації.

Відносини України й Росії у газовій сфері регулюються 23 міжурядовими протоколами. Багато з них у зв'язку із змінами на ринку газу не відповідають реаліям.

Через Росію до України надходить весь імпортний газ.  У свою чергу, Україна є найбільшим транзитером російського газу до Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: